EV-batterijen van de toekomst valideren

Het Europese onderzoeksproject LIBERTY had als doel de prestaties, veiligheid en levensduur van batterijen te verbeteren en tegelijkertijd duurzaamheid te garanderen gedurende de gehele levenscyclus van het product. In dit artikel blikken we terug op onze sleutelrol in dit project: het definiëren van de testprotocollen en het uitvoeren van uitgebreide accutests op accupackniveau, waaronder snelladen tot 350 kW. Ontdek hoe onze infrastructuur en expertise op het gebied van batterijtests hebben bijgedragen aan het valideren van de veelbelovende resultaten van LIBERTY.

Uitgebreide tests voor prestaties in de praktijk

Om de onderzoeksresultaten op batterijpackniveau te valideren, waren strenge en gecontroleerde tests nodig. Bij Flanders Make investeerden we in een nieuwe  bi-directionele DC-bron in onze vestiging in Lommel, die 1500 VDC en 540 kW kan leveren. Dankzij deze geavanceerde infrastructuur konden we de laadtijd en het vermogen van het LIBERTY batterijsysteem nauwkeurig evalueren.

Tijdens het testproces werd het batterijpakket in onze klimaatkamer geïnstalleerd, waardoor evaluatie onder realistische omgevingscondities mogelijk was. Er werd ook een e-fluid koelsysteem geïntegreerd om de juiste koelomstandigheden te garanderen tijdens krachtige laadsessies.

Met onze infrastructuur en expertise hebben we ertoe bijgedragen dat het LIBERTY-project gevalideerde, hoogwaardige en duurzame batterijtechnologie kon leveren voor de volgende generatie elektrische voertuigen.

De toekomst van batterijtechnologie uitbouwen

Flanders Make staat aan de spits van de elektrificatie. We dragen actief bij tot innovatief batterijonderzoek op Europees niveau. Van batterijarchitectuur en systeemengineering, elektrisch en mechanisch ontwerp tot batterijbeheersystemen en toestandsschatting, geavanceerde koeling en thermisch beheer, functionele veiligheid, testen en digitalisering van de batterijsystemen. Lees meer.

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je je volgende generatie hoogspanningsaccusystemen optimaliseren en valideren? Contacteer ons voor samenwerkingsmogelijkheden.

Nathalie Boelens, Communication Officer

Nathalie Boelens is Communication Officer bij Flanders Make. Vanuit haar passie voor wetenschapscommunicatie, schrijft ze over de onderzoeksprojecten van Flanders Make.