EV-batterijen van de toekomst valideren

Het Europese onderzoeksproject LIBERTY had als doel de prestaties, veiligheid en levensduur van batterijen te verbeteren en tegelijkertijd duurzaamheid te garanderen gedurende de gehele levenscyclus van het product. In dit artikel blikken we terug op onze sleutelrol in dit project: het definiëren van de testprotocollen en het uitvoeren van uitgebreide accutests op accupackniveau, waaronder snelladen tot 350 kW. Ontdek hoe onze infrastructuur en expertise op het gebied van batterijtests hebben bijgedragen aan het valideren van de veelbelovende resultaten van LIBERTY.
De grenzen van batterijtechnologie verleggen
De Europese CO2-emissielimieten voor het wagenpark hebben de wegtransportindustrie in de richting van elektrificatie gedreven. Hoewel de batterijtechnologie voor elektrische voertuigen volwassen is en op grote schaal wordt toegepast, blijven er belangrijke uitdagingen bestaan. Onrust over de actieradius en beperkingen bij het snel opladen zijn belangrijke barrières die verdere marktpenetratie in de weg staan. Het Europese onderzoeksproject LIBERTY (Lightweight Battery System For Extended Range at Improved Safety) had als doel deze uitdagingen te overwinnen.
Ambitieuze doelstellingen
- Een rijbereik van meer dan 500 km bij één keer opladen.
- Oplaadtijd van minder dan 20 minuten tussen 10-80% State-of-Charge (SoC) met een maximaal oplaadvermogen van 350 kW.
- Een levensduur van het batterijpakket van meer dan 300.000 km.
Uitgebreide tests voor prestaties in de praktijk
Om de onderzoeksresultaten op batterijpackniveau te valideren, waren strenge en gecontroleerde tests nodig. Bij Flanders Make investeerden we in een nieuwe bi-directionele DC-bron in onze vestiging in Lommel, die 1500 VDC en 540 kW kan leveren. Dankzij deze geavanceerde infrastructuur konden we de laadtijd en het vermogen van het LIBERTY batterijsysteem nauwkeurig evalueren.
Tijdens het testproces werd het batterijpakket in onze klimaatkamer geïnstalleerd, waardoor evaluatie onder realistische omgevingscondities mogelijk was. Er werd ook een e-fluid koelsysteem geïntegreerd om de juiste koelomstandigheden te garanderen tijdens krachtige laadsessies.
De prestatietests omvatten:
- Uitvoering van belastingsprofielen die versnellingen en regeneratief remmen simuleren.
- Rijcyclustests, inclusief de wereldwijd geharmoniseerde testprocedure voor lichte voertuigen (WLTP).
- Validatie van snelladen, waarbij werd bevestigd dat het systeem in staat is om de ambitieuze doelstellingen op het gebied van laadsnelheid en -vermogen te halen.
Hoogspanning, hoge impact: Onze nieuwe DC-bron
Onze nieuwe DC-bron was essentieel voor het uitvoeren van de LIBERTY-prestatietests. Het is een ultramodern bidirectioneel apparaat dat naadloos kan schakelen tussen opladen en ontladen. Deze geavanceerde voeding brengt precisie en flexibiliteit in onze test- en simulatiemogelijkheden.
Met specificaties die toonaangevend zijn in de industrie - 540 kW, 1500 VDC en 1080 ADC - staat hij naast de toonaangevende onderzoeksinfrastructuren van Europa.
Met onze infrastructuur en expertise hebben we ertoe bijgedragen dat het LIBERTY-project gevalideerde, hoogwaardige en duurzame batterijtechnologie kon leveren voor de volgende generatie elektrische voertuigen.
De toekomst van batterijtechnologie uitbouwen
Flanders Make staat aan de spits van de elektrificatie. We dragen actief bij tot innovatief batterijonderzoek op Europees niveau. Van batterijarchitectuur en systeemengineering, elektrisch en mechanisch ontwerp tot batterijbeheersystemen en toestandsschatting, geavanceerde koeling en thermisch beheer, functionele veiligheid, testen en digitalisering van de batterijsystemen. Lees meer.