Elektrificeren van voertuigen of machines

Wat, waarom en hoe elektrificeren?

Elektrificatie van voertuigen of machines is niet nieuw, maar komt met tal van uitdagingen. Is mijn machine of voertuig elektrificeerbaar? Is er een business case voor retrofitting? Welk stappenplan moet ik volgen? Wat zijn de belangrijkste succesfactoren?

Flanders Make ondersteunt bedrijven die hun machine (landbouwmachine, vorkheftruck, rollend materieel, werktuigen, trailer, …) of voertuig (tractor, fiets, vaartuig, bus, truck, …) willen elektrificeren, maar nog vragen hebben bij de technische of economische haalbaarheid. Via een stapsgewijze aanpak gaat Flanders Make samen met het bedrijf op zoek naar een optimale oplossing met korte doorlooptijd en weinig risico’s.

  1. Design fase: op basis van specifieke vereisten wordt de optimale architectuur van de aandrijflijn en het batterijsysteem gesimuleerd en het eerste design uitgewerkt;
  2. Prototype fase: het design wordt geïntegreerd na selectie van de nodige componenten en reverse engineering van de machine/voertuig, het prototype wordt getest en gevalideerd;
  3. Operationele fase: de softwarefuncties en de functionele veiligheid worden verder uitgebreid met meerdere scenario’s en uitvoerig getest;

Stap 3 - Prestaties verbeteren in de operationele fase

Het dynamisch gedrag (trillingen, geluid en beweging) van een machine/voertuig, haar aandrijflijn en haar deelcomponenten is vaak een cruciale producteigenschap die het midden houdt tussen prestatie, ecologische voetafdruk en menselijke blootstelling. Vanuit deze multi-dimensionaliteit zetten we in op het optimaliseren van machines/voertuigen en hun dynamisch gedrag en dit vanuit zowel test als simulatie.

We beschikken hiervoor over alle nodige expertise in het ontwerpen, analyseren, modelleren, testen, monitoren, controleren en voorspellen van het dynamische gedrag van mechanische en mechatronische systemen en complementeren dit met onze unieke testinfrastructuur.

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden rond elektrificatie voor jouw machines of voertuigen? Neem dan snel contact met ons op!

Lien Loosvelt, Business Developer

Lien Loosvelt werkt sinds 2023 als Business Developer bij Flanders Make. Vanuit deze rol analyseert ze noden van bedrijven en probeert deze te matchen met Flanders Make technologie. Samen met het bedrijf werkt ze een traject op maat uit.