Ugani produceert verbeterde en betaalbare prothesen voor ontwikkelingslanden dankzij Innovation Boosting

Ugani produceert verbeterde en betaalbare prothesen voor ontwikkelingslanden dankzij Innovation Boosting

Ugani Prosthetics is een Vlaamse sociale startup die als missie heeft om de prijzen van protheses te verlagen. Zo worden ze breder toegankelijk voor mensen in lage-inkomenslanden. Lean management, supply chain optimalisatie, frugal innovation en digitalisering zijn enkele van de technieken die gebruikt worden om dit doel te bereiken.

Technische noodzaak

Een prothese bestaat uit verschillende onderdelen. Onderaan zit een kunstvoet, gevolgd door een connector, een scheenbuis, nog een connector, en dan de koker, die de verbinding vormt met het restledemaat. Ugani heeft de koker al verbeterd door gebruik te maken van 3D-technologie, waarbij het ledemaat wordt gescand en vervolgens een koker op maat wordt 3D-geprint. Deze techniek verlaagde de prijs en de levertijd en verhoogt het comfort voor de patiënt.

De volgende stap was de scheenbuis met zijn connectoren aan beide zijden. Deze worden tegenwoordig door veel internationale spelers verkocht tegen prijzen die variëren van honderden tot duizenden euro's. Na wat vroege brainstormsessies binnen het Ugani-team werd een beroep gedaan op de expertise van Flanders Make om te helpen bij de verdere ontwikkeling in een Innovation Boosting project, ondersteund door de VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) subsidies.

FLANDERSMAKE@VUB

Ugani kwam in contact met onze collega's van FlandersMake@VUB, gespecialiseerd in het ontwerp, innovatie en de ontwikkeling van mens-robot interacties in het algemeen, alsook ook in het toepassen van deze kennis in prothesen. Dit was een goede match met Ugani om het prototype verder te ontwikkelen vanuit hun 30 jaar ervaring.

Terwijl onze ingenieurs begonnen met het nalezen van bestaand onderzoek, vertrok het Ugani-team naar Benin om de lokale behoeften en productieomgeving beter te begrijpen.

Innovation Boosting

Dit succes sluit het Innovation Boosting project af dat we samen met Ugani hebben gedaan, maar we kijken nu al uit naar de volgende stappen. Innovation Boosting is een initiatief van Flanders Make met financiële steun van VLAIO om bedrijven met activiteiten in Vlaanderen te ondersteunen bij de uitvoering van hun innovatieve ideeën. Via een haalbaarheidsstudie helpt Flanders Make bedrijven om een beter gefundeerd inzicht te krijgen in de mogelijkheden en haalbaarheid van een innovatie die de klant voor ogen heeft. De focus van zo'n kort traject ligt op voorbereidend onderzoek en eventueel op testen. In een later vervolgtraject kan het idee verder ontwikkeld worden tot een werkend product of proces.

Ook interesse in een Innovation Boosting traject?

Heb je interesse in het Innovation Boosting principe? Neem dan zeker contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden!

Dennis Janssen, Communication Officer

Dennis Janssen is Communication Officer bij Flanders Make. Met een uitgebreide fascinatie voor technologie en wetenschap brengt hij graag interessante nieuwigheden rond het onderzoekscentrum naar buiten.