Flanders Make steunt Belgisch zonneteam om de '2023 World solar challenge' te winnen

Flanders Make steunt Belgisch zonneteam om de '2023 World solar challenge' te winnen

De World solar challenge is een van 's werelds meest uitdagende races voor voertuigen op zonne-energie. Deelnemers moeten meer dan 3000 km afleggen door de Australische outback, van Darwin naar Adelaide. De wegen zijn hier moeilijk, de temperaturen zijn extreem en de wind is een kracht om te herkennen. Alle teams nemen deel aan deze epische uitdaging met één simpel doel voor ogen: Als eerste finishen. In de kern is de uitdaging een ontwerpwedstrijd, waarbij het beste ontwerp van de zonneauto de race zal winnen. 38 teams strijden om de trofee van 2023.

's Werelds grootste innovatie- en engineeringuitdaging die bijdraagt aan een duurzamere mobiliteit in de toekomst.

De lange afstand en de extreme weersomstandigheden van de race vormen een uitdaging voor de deelnemers. Deze omstandigheden hebben een enorme impact op de zonnewagens en de teams moeten hier rekening mee houden bij het ontwerpen van het voertuig. Om beter te presteren dan de concurrentie passen de teams elk jaar de nieuwste technologieën toe op het gebied van efficiëntere zonnecellen, nieuwe batterijcellen, verbeterde koeltechnieken, enz. Het uiteindelijke doel is dat deze verbeterde technologieën op de lange termijn doorbreken op de mainstream markt, waar ze kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Innoptus solar car

Flanders Make en Innoptus Solar Team

Het Belgische Innoptus Solar Team nam in december 2022 contact met ons op. Ze hadden onze ondersteuning en expertise nodig op het gebied van batterijen en wilden een aantal testen uitvoeren met onze in-house testapparatuur. Een samenvatting van wat we deden:

  • Ten eerste stelden we een modelgebaseerde validatiebenadering voor om het batterijpakket van het voertuig te ontwerpen. Het solarteam volgde ons voorstel en gebruikte onze accumodellen om de thermische ontwerpen van het accupakket te maken.
  • Ten tweede hebben we deze ontwerpen gevalideerd op onze interne batterijtestapparatuur. Op onze locatie in Lommel konden we de prestaties van de zonnewagen valideren onder "Australische" zonne- en temperatuuromstandigheden.
  • Ten slotte ontwikkelden we een modelgebaseerde schattingsmethode om de warmtecapaciteit van Li-ion-polymeerbatterijcellen te bepalen. Innoptus gebruikte onze schatting om de batterijtemperatuur tijdens de race te voorspellen, waardoor optimale prestaties en een veilige en storingsvrije race gegarandeerd werden.

Overwinning voor het Innoptus Solar Team!

Het batterijpakket, en energiebeheer in het algemeen, is een belangrijk onderdeel van een auto op zonne-energie. De grondige voorbereiding en goede samenwerking tussen het Innoptus Solar Team en Flanders Make droegen bij tot hun overwinning. Het Innoptus Solar Team finishte in Adelaide op 26 oktober 2023 met een verbazingwekkende gemiddelde snelheid van 88,2 km/u op een totale afstand van 3022 km.

Gefeliciteerd!

Innoptus finish

Meer informatie?

Bent u ook geïnteresseerd in onze mogelijkheden om uw batterijen te ontwerpen en te testen? Neem contact met ons op!

Kristof Vrancken, Communication Officer

Kristof Vrancken is sinds 2019 Digital Communication Officer bij Flanders Make. Als Digital Marketeer met ervaring in zowel B2B- als B2C-communicatie schrijft hij met een frisse blik op technologische innovatie, over wat letterlijk en figuurlijk beweegt binnen ons onderzoekscentrum.