Innovaties in productieomgevingen in 2020

Innovaties in productieomgevingen in 2020
Zo’n 200 jaar geleden schoot de maakindustrie uit de startblokken door de komst van de Industriële Revolutie. Ondanks de vele ontdekkingen en revelaties gedurende die tijd, staan we nu aan de vooravond van misschien wel de grootste transformatie in de industriewereld. Industry 4.0., de Vierde Industriële Revolutie, zal ervoor zorgen dat toestellen die met elkaar verbonden zijn hun omgeving kunnen aanvoelen en met elkaar kunnen samenwerken tot de meest efficiënte workflow.
STRIJD OM INNOVATIE IN DE 5G ARENA
Om dergelijke slimme processen te kunnen uitvoeren, vertrouwt de industriesector steeds meer op de komst van 5G-netwerken. 5G, de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie, brengt heel wat nieuwe mogelijkheden op vlak van verbonden productieprocessen, geautomatiseerde machines en toepassingen van artificiële intelligentie. Data capteren alleen volstaat immers niet meer; deze moet ook verwerkt kunnen worden. Computing kracht is vooralsnog een van de grootste uitdagingen om de waarde uit data te halen.
Belangrijke voordelen van 5G zijn onder meer gegevensoverdracht in real-time door zeer korte wachttijden, hoge beveiliging en grote datavolumes. Hierdoor kunnen snelle productiebewerkingen en netwerkintelligentie voor het eerst met elkaar gecombineerd worden. Flanders Make rekent bijvoorbeeld op deze 5G-technologie om een testomgeving te kunnen ontwikkelen voor het project Smart Highway. Dit is een verlengstuk van het Concorda-project dat bijdraagt tot het voorbereiden van Europese snelwegen voor automatisch rijden en truck platooning.
VERBONDEN DIGITALE FABRIEKEN VAN DE TOEKOMST
Digitalisering is niet meer weg te denken in onze samenleving. Ook in de bedrijfswereld is er de trend om verschillende machines met elkaar te laten communiceren om zo één samenhangend en efficiënt productieproces te creëren. Zo maken fabrieken reeds gebruik van productienetwerken in de cloud. Een voorbeeld hiervan is Mindsphere van Siemens, een cloud based open IoT-besturingssysteem dat fabrieken, systemen, machines en producten met elkaar verbindt zodat de gegenereerde massa aan data benut kan worden. Het automerk Volkswagen gaat met Siemens in zee om de industriële cloud wereldwijd te integreren in haar fabrieken.
Andere trends zijn edge computing en industriële ecosystemen als Industry 4.0, SmartFactoryKL en het Flanders Make initiatief SmartFactoryBNL. Hiermee bundelen we de krachten met verschillende bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren. Flanders Make wil bedrijven in de hele Benelux inspireren om zich bij dit Industrie 4.0 initiatief aan te sluiten.
Verder zien we ook dat er op vlak van IT steeds meer ontwikkeld wordt om de uitwisseling van gegevens tussen R&D, productie en distributie mogelijk te maken. Bijvoorbeeld software voor virtuele productontwikkeling, productieplanning en -controle, en voor voorspellende analyse.

ARTIFICIAL INTELLIGENCE EN MACHINE LEARNING VEROVEREN DE INDUSTRIE
Machines leren van de data die ze verzamelen via sensoren in combinatie met IoT en kunnen deze gegevens ook omzetten in nieuwe industriële big data. Een voorbeeld hiervan is Forpheus, een tafeltennisrobot die door Omron werd getoond op Hannover Messe.
Artificial Intelligence, kortweg A.I., is ook in ons land aan een opmars begonnen. Vorig jaar kondigde de toenmalige Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, de lancering aan van het Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie. Dit plan omvat een jaarlijkse investering van 32 miljoen euro en richt zich op opleiding, onderzoek, implementatie en ethiek. We zijn dus goed op weg om hier, als “kleine regio in Europa” een flinke meerwaarde te betekenen op vlak van AI.