Flexibel assembleren: productie in beweging

Flexibel assembleren: productie in beweging

Massaproductie is historisch gezien niet de meest flexibele manier van produceren. Productielijnen werden opgezet voor het bouwen van een enkel product en overschakelen naar een ander product vergde een grote inspanning. Producten worden echter steeds meer op maat gemaakt, aangezien klanten steeds meer personalisatie verwachten. Dit is het geval bij consumenten, die hun producten in meerdere kleuren, maten en afwerkingen verwachten. Maar ook in de bedrijfswereld is er een grote vraag naar gespecialiseerde producten, zoals luchtcompressoren, weefgetouwen en voederoogstmachines, producten die in kleine reeksen geproduceerd worden. Deze evolutie maakt flexibel assembleren steeds belangrijker in de industrie en staat daarom vooraan op de agenda bij Flanders Make. Onze nieuwe site in Kortrijk zal nog meer inzetten op deze trend.

Om gespecialiseerde en gepersonaliseerde producten aan de prijzen van massaproductie te maken, hebben we een grote mate van flexibiliteit nodig, maar nog steeds aan een hoge productiviteit. Dit brengt ons op de breuklijn van flexibele, menselijke arbeid en snelle, geautomatiseerde productielijnen. Om ons doel te bereiken moeten we dus ofwel de productiviteit van mensen, ofwel de flexibiliteit van geautomatiseerde productielijnen verbeteren. Onderzoek bij Flanders Make richt zich uiteraard op beide pistes en op hybride oplossingen waar mensen samenwerken met automatische productielijnen.

Infraflex demonstrator

Om deze concepten te demonstreren in een industrieel relevante context, bouwden we een gerobotiseerde flexibele assemblagecel, die we Infraflex doopten. Hiermee verwerken we een hele reeks concepten rond flexibele assemblage in een zeer kleine oppervlakte. Zo kan de centrale robotarm snel geprogrammeerd worden met een recept dat een reeks vaardigheden combineert tot een taak. Rond de robotarm bevinden zich ook een reeks add-ons die kleine taken overnemen, kitting voorbereiden of nieuwe onderdelen klaarzetten. De opstelling toont concrete situaties waarbij de cel bijvoorbeeld een compressor assembleert maar deze taak tijdelijk pauzeert voor een spoedbestelling, waarbij nieuwe onderdelen klaargezet worden voor een volledig ander assemblageproces. Daarna kan de cel zijn originele taak weer hernemen.

Infraflex demonstrator

Menselijke flexibiliteit

Toch kunnen robots niet alle taken even gemakkelijk overnemen van mensen en is flexibele assemblage geen verhaal van enkel automatisering. We gaan ook hier op zoek naar het beste van 2 werelden door de productiviteit van automatisatie te combineren met de flexibiliteit van de mens. Zo bevat Infraflex ook een add-on voor manuele assemblage en worden de menselijke vaardigheden in het recept ook voorzien van digitale werkinstructies die op de add-on geprojecteerd worden. Dit helpt om de opleiding van een operator dramatisch in te korten. Camera’s kunnen de vooruitgang van de taak zelfs monitoren en weer voeden aan een centraal planningsalgoritme die hier rekening mee houdt in de andere taken in het recept.

Door een taak op te delen in vaardigheden en voor elke kleine deeltaak te bekijken hoe die best uitgevoerd wordt, kunnen we een hybride assemblage door mens en robot faciliteren. Zo kunnen enerzijds taken onmogelijk voor een robot door mensen opgenomen worden. Anderzijds kan een planningsalgoritme ook monitoren hoe lang elk doet over zijn deeltaak en vervolgens bijsturen wie de volgende deeltaak opneemt.

Flexibele grijpers

Wanneer we spreken van het geautomatiseerd samenstellen van kits, maken velen uiteraard de terechte bedenking rond het opnemen van deze onderdelen. Een kit kan tenslotte zeer uiteenlopende onderdelen bevatten, van een zware elektromotor tot de allerkleinste schroefjes. Wanneer we deze geautomatiseerd willen verplaatsen, moet dat gebeuren met de juiste grijper en moet elk onderdeel op een specifieke manier worden vastgenomen. Een specifieke grijper voor elk onderdeel is echter niet mogelijk, daarom is er nood aan flexibele grijpers die een hele reeks van onderdelen kunnen grijpen.

Eerst en vooral moeten we een belangrijke keuze maken tussen enkele types van grijpers. Zo zijn er mechanische grijpers met bewegende vingers die objecten vastnemen, maar ook grijpers die functioneren met elektromagneten of vacuümzuignappen. Afhankelijk van het gekozen grijpertype kijken we vervolgens naar de optimale aangrijppunten om elk object vast te nemen. Dit kunnen zijdes van het object zijn die grijpers kunnen klemmen, maar ook oppervlakten waar zuignappen of elektromagneten aan kunnen klemmen. Tenslotte maken we een definitief ontwerp voor de grijper, waarbij de grijper, indien nodig, verder wordt aangepast aan de objecten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de lengte van de vingers van een grijper, maar ook door het correct uitlijnen van zuignappen. Ook hier is flexibiliteit mogelijk door grijpers verwisselbaar of aanpasbaar te maken zodat aanpassingen in productie ook hier vlot opgevangen kunnen worden.

Robotgrijper

Grotere assemblages

Alles wat we tot hiertoe bespraken is natuurlijk voornamelijk van toepassing op kleinere producten en onderdelen. De volgende uitdaging voor Flanders Make is dan ook de sprong maken richting grotere producten, zoals trucks of weefgetouwen. Wanneer we op die schaal werken, kunnen we niet meer spreken van kleine onderdelen toeleveren aan een robotarm, maar gaan we in veel gevallen zelfs eerder de robotarm verplaatsen naar het product. Dat brengt heel wat extra uitdagingen met zich mee, zoals het veilig houden van een werkvloer waar ook mensen rondlopen of nauwkeurig bepalen waar alle onderdelen en machines zich bevinden in een grotere fabriekshal.

Om dit verder te onderzoeken werken we momenteel een nieuw labo uit in ons nieuwe gebouw in Kortrijk, waar de concepten van deze blogpost naar een grotere schaal brengen. Mobiele robots, geautomatiseerde kranen en meerdere assemblagecellen die samenwerken vormen hiervoor de basis. Maar zeker ook de software en data die dit allemaal met elkaar zal verbinden.

Flanders Make Kortrijk

Meer weten?

Wil je meer weten over flexibele assemblage? Kom dan zeker naar het Flanders Make Symposium op 9 november 2023. We ontvangen je in ons nieuwe gebouw in Kortrijk. Naast flexibele assemblage tonen we er nog een reeks interessante demonstraties en komen een aantal boeiende keynote speakers langs. Kom dus zeker inspiratie opdoen in industrie 4.0 en 5.0 gerelateerd onderzoek!

Marc Engels, COO

Marc Engels is Chief Operating Officer (COO) van Flanders Make. Marc heeft een uitgebreide ervaring in onderzoek in samenwerking met de industrie (KU Leuven, Stanford University, IMEC, LoraNet, FMTC, Flanders Make). Hij heeft een ingenieurstitel en een doctoraat van de KU Leuven.