Energiebesparing: de belangrijkste aandachtspunten en "low-hanging-fruit" voor de industrie
Hoge energieprijzen en een grondstoffentekort zijn momenteel de grootste uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd. Bedrijven zoeken nu meer dan ooit manieren om energie te besparen, wat vaak samengaat met het verminderen van grondstoffenverbruik en afvalproductie. Maar waar liggen de belangrijkste besparingskansen en hoeveel impact kan dit hebben op het productieproces? We spraken met Karel Kellens en Jeroen Stuyts, experts op dit gebied bij Flanders Make.
Tien jaar geleden begonnen bedrijven al met het verkennen van energie-efficiëntie in de maakindustrie, voornamelijk vanuit ecologisch of milieuoogpunt. Destijds was de aandacht voor energiebesparing niet zo sterk vanuit economisch oogpunt vanwege de relatief lage energieprijzen. Met de huidige energieprijzen is energie-efficiëntie steeds urgenter geworden in de industrie. Bedrijven voelden zich zelfs gedwongen om hun productie stil te zetten of te verminderden als gevolg van de hoge energieprijzen.
Drie belangrijkste categorieën voor besparing
Door jarenlang onderzoek zijn er methodologieën ontwikkeld en principes geïdentificeerd om energiekosten te verlagen. Er zijn drie grote categorieën van energiebesparende maatregelen te benoemen: proceskeuze, machine-efficiëntie en optimalisatie van parameters.
Karel Kellens: “Het begint met het in kaart brengen van het energieverbruik. Meten is weten, en door hotspots in het verbruik te identificeren, ontstaat er bewustwording en kunnen gerichte maatregelen worden genomen.“
Jeroen Stuyts: “Echt nadenken over het systeem kan ook tot geweldig veel inzichten en dus besparingen leiden. Het hoeft niet altijd heel moeilijk te zijn. Tegenwoordig is er heel veel mogelijk met energie terugwinning als je bijvoorbeeld processen hebt waar veel gewicht op snelheid gebracht wordt. In een typische machine vindt er een ronddraaiende beweging plaats op hoge snelheid. Als die machine dan vertraagt, dan kan het de energie teruggeven; die kun je recupereren.”
Niet evident, wel besparend
Karel: “In het kader van onderzoek hebben we procedures uitgewerkt voor het in kaart brengen van energieverbruik, ook voor het grondstof verbruik, eventuele proces emissies en zelfs afvalstromen. Want daar zit ook een heel belangrijk energie-element in. Daarbij moeten bedrijven niet alleen naar energieverbruik kijken, maar ook naar het moment waarop energie wordt gebruikt. Met verschuivingen in capaciteitstarieven en piekbelasting kunnen strategieën zoals het spreiden van energieverbruik gedurende de dag economisch gunstig zijn.”
Tijdens de podcast komt aan bod dat energiebesparing relevant is voor zowel machinebouwers als eindgebruikers. Voor machinebouwers kan het zelfs hun positie op de markt versterken. Voor eindgebruikers zijn er directe besparingen op energiekosten, maar ook indirecte voordelen, zoals beter inzicht in productieprocessen en de mogelijkheid om machineprestaties te voorspellen en onderhoud te optimaliseren.
Kortom, energiebesparing is niet langer een optie, maar een noodzaak voor de industrie. Het begint met bewustwording, gegevensanalyse en samenwerking met experts om de juiste maatregelen te nemen en energie-efficiëntie te bevorderen. Door deze benadering kunnen bedrijven niet alleen de kosten verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Meer weten?
Wil je meer concrete besparingsvoorbeelden horen? Beluister dan de podcast “Energiebesparing: de belangrijkste aandachtspunten en "low-hanging-fruit" voor de industrie”, bekijk onze eerder gegeven webinars over dit onderwerp of contacteer ons.