Automatisch afschuinen en invoegen van isolatie bij de productie van elektromotoren

Automatisch afschuinen en invoegen van gleufisolatie bij de productie van elektromotoren
ELNOR Motors, een fabrikant van elektromotoren, wilde de bewerking van onderdelen bij de productie van elektromotoren automatiseren. Zij wilden met name het afschuinen van de buitenrand van de stator en het aanbrengen van de isolatie in de gleuven van de stator automatiseren. Deze processen waren al geautomatiseerd, maar de operator moest de statoren handmatig op de machines plaatsen, wat leidde tot een suboptimaal gebruik van de middelen en ergonomische problemen.
"Een enorme hulp voor onze operatoren, die daardoor minder ongemakkelijk handwerk zullen uitvoeren."
ELNOR MOTORS
Wat deed Flanders Make voor ELNOR MOTORS?
Om dit probleem aan te pakken heeft ELNOR samen met Flanders Make een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. De studie onderzocht de fysieke handelingen in de processen en testte ze met behulp van een collaboratieve robot (cobot) en een tweedimensionaal visiesysteem. De haalbaarheid werd bewezen voor verschillende processtappen, waaronder het detecteren van de braamzijde van een stator, het identificeren van schade aan een onderdeel en het verzekeren van de kwaliteitscontrole na het inbrengen van de gleufisolatie.
Bovendien toonde een testopstelling aan dat het gebruik van 2D-visie en een cobot de correcte plaatsing van motorstators op de inbrengmachine voor gleufisolatie kon vergemakkelijken. Deze implementatie verminderde de behoefte aan handmatige interventie en verbeterde de nauwkeurigheid.
In de haalbaarheidsstudie werd ook gekeken naar het investeringsperspectief, waarbij het rendement op de investering werd bepaald en factoren zoals de betrokkenheid van de operator en de schaling van de cyclustijd werden geanalyseerd. Op basis van een kostenmodel werd de haalbaarheid nagegaan van de vereiste investering.
Op basis van de bevindingen van de haalbaarheidsstudie verschafte Flanders Make ELNOR waardevolle inzichten om de rentabiliteit van een geautomatiseerd productieproces te bepalen, alsook de mate waarin automatisering geïmplementeerd moet worden. De studie hielp ELNOR om de impact van automatisering op de procesresultaten en de meerwaarde voor de operator te beoordelen.