Maatwerkbedrijf Bewel onderzoekt opportuniteiten met Augmented Reality

Het Limburgse maatwerkbedrijf Bewel stelt bijna 2000 mensen tewerk. “Dat zijn mensen die door een fysieke of mentale beperking niet gemakkelijk passend werk vinden”, vertelt Benny Claes, Technology & Innovation Engineer bij Bewel. “Met het SESAM-project willen we augmented reality inzetten om complexere taken toegankelijk te maken voor meer van onze medewerkers. Dat realiseren we met de hulp van onze partners: Flanders Make, Azumuta en Logflow.”

Waar staat 'SESAM' voor?

Benny Claes: “Dat is kort voor Sociaal-Economische SAMenwerking. En zo weet je meteen wat de basis van het project is. We werken samen met Flanders Make voor het proof-of-concept, Azumuta maakte de userinterface en Logflow dacht mee na over de logistieke processen. Bij Bewel geloven we erin dat samenwerking ons allemaal sterker maakt. Als maatwerkbedrijven onder elkaar, maar ook in ons bredere netwerk. Als we onze krachten bundelen, komen we samen tot creatieve oplossingen voor gedeelde problemen. En als we die oplossingen generiek maken, zijn ze bruikbaar voor nog veel meer toepassingen. Zo wordt samenwerking een win-winverhaal.”

Een mooie insteek! Wat houdt jullie project precies in?

“We onderzoeken hoe we technologie kunnen inzetten om onze medewerkers te helpen bij hun takenpakket. Sommige medewerkers staan sterk in hun schoenen en zijn ook met complexere taken heel snel mee, maar zeker niet iedereen. We willen alle medewerkers de kans geven om zich zelfstandig te voelen in hun werk. Concreet verbeteren we met dit project onze inbound logistiek.

Onze klant stuurt ons componenten waarmee we schakelkasten voor hem bouwen. Wanneer die onderdelen aankomen, moeten ze gesorteerd en klaargezet worden om te installeren. Er is ook een administratief luik: nakijken op het transferorder hoeveel stuks je van elk component verwacht, en controleren of dat klopt met de levering die je voor je hebt. Dat hele process willen we gemakkelijker maken door componenten te herkennen met augmented reality.”

Benny Claes, Technology & Innovation Engineer, Bewel

We onderzoeken hoe we technologie kunnen inzetten om zo onze medewerkers te helpen bij hun takenpakket. 

Benny Claes

Technology & Innovation Engineer, Bewel

Medewerker Bewel aan pc

Hoe ver staat het project vandaag? En wat zijn de volgende stappen?

“Begin 2024 vonden we de eerste werkbaarheidstesten plaats. Dat was meteen ook de eerste keer dat een aantal van onze medewerkers in aanraking kwamen met augmented reality. De reacties daarop waren geweldig. Onze medewerkers zijn trots dat ze met technologie aan de slag gaan. Nu moeten we de feedback die we kregen, gebruiken om het project naar een hoger niveau te tillen. Of zoals ze dat bij Flanders Make zeggen: naar een hoger TRL of Technology Readiness Level. Ook daarvoor willen we samenwerken met andere geïnteresseerde partijen. 

Op het Symposium van Flanders Make bleken een aantal andere maatwerkbedrijven alvast geïnteresseerd. Niet noodzakelijk om de technologie op exact dezelfde manier in te zetten, maar om minstens een deel ervan te implementeren in hun eigen werking. En zo bouwen we weer verder aan de weg van digitalisering en technologie in onze sector. Daar worden we allemaal sterker van.”

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Augmented Reality ter ondersteuning van jouw medewerkers? Contacteer ons!