Verslag Heurisko 2023: "Onmogelijk om er slechts enkele hoogtepunten uit te pikken"

Een terugblik op Heurisko 2023: ‘Onmogelijk om er slechts enkele hoogtepunten uit te pikken’

Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseerden we eind april weer het Heurisko-seminarie. Op Heurisko presenteren we samen met een aantal partnerbedrijven onze laatste topinnovaties en  meest vernieuwende onderzoeksresultaten die aan de basis van deze innovaties liggen. Het seminarie is een uitgelezen kans om mee te zijn met de laatste technologische inzichten én om de banden met andere industriële spelers aan te halen. Samen met enkele deelnemers kijken we terug op deze gedenkwaardige editie.

Cluster consortium-meeting in de voormiddag

Als locatie voor het Heurisko-seminarie kozen we dit jaar voor ICC Gent. We verwelkomden op 25 april eerst onze cluster consortium-leden, voor een uitgebreid overlegmoment. In deze belangrijke meeting, waar we de hele voormiddag voor uittrokken, tekenden we samen het pad verder uit voor onze toekomstige onderzoekstrategie.

In de eerste sessie werd er in detail ingegaan op de inhoud van onze research tracks rond adaptieve en slimme assemblagesystemen, performante bewegingssystemen, duurzame end-to-end ontwerpoperaties en gedigitaliseerde productie en producten om end-to-end ontwerpoperaties mogelijk te maken.

Na een koffiebreak gingen we terug rond de tafel zitten met onze cluster consortium-leden. In het daaropvolgende uur focusten we op de research tracks rond de ‘productiemedewerker 4.0’, slimme en duurzame aandrijvingen, product/productie end-to-end ontwerpoperaties en adaptieve en slimme discrete productie-elementen.

Een van de deelnemers aan deze meeting was Kris De Moerlooze, R&D manager van machinefabrikant LAB Motion Systems. Hij getuigt waarom hij er absoluut bij wou zijn en hoe hij de cluster consortium-meeting heeft ervaren:

Het is belangrijk om aanwezig te zijn, zodat de verschillende lidbedrijven van Flanders Make hun onderzoeksinteresses met elkaar kunnen delen, afstemmen en relevant onderzoek kunnen definiëren dat de gedeelde belangen behartigt. De cluster consortium-meeting was goed georganiseerd en voorbereid, met voldoende kadering van de resultaten van vorige bijeenkomsten, waarbij een open discussie voor een verdere detaillering van de research tracks mogelijk was.

Sprekers van topbedrijven en Flanders Make

Na de lunch was het tijd voor het omvangrijke programma van presentaties, waarbij onderzoekers van Flanders Make schouder aan schouder stonden met hun partners bij samenwerkende bedrijven. Ze toonden de nieuwste toptechnologieën die bij deze bedrijven zijn verwezenlijkt en de meest vernieuwende industriële onderzoeksresultaten van Flanders Make, die aan de basis liggen van deze innovaties. Bijzonder inspirerende stof tot nadenken!

Enkele voorbeelden van de thema’s die werden behandeld: digitale ondersteuning voor operatoren, optimalisering van CAD-ontwerpen, energiebesparing in aandrijvingen, kwaliteitsinspectie met slimme robots en AI voor betere ontwerpen. Allemaal onderwerpen die cruciaal zijn om als bedrijf future-proof te zijn.

Deelnemers konden bijzondere inzichten oppikken van sprekers van absolute topondernemingen. Het lijstje van deelnemende bedrijven zegt genoeg: Atlas Copco, Barco, Dana, Borit, Bewel, Logflow, Azumuta, Saint-Gobain, E-Trova en Powerdale.

In totaal stonden er twaalf presentaties op het programma, met Engels als voertaal. De presentaties werden onderverdeeld in drie parallelle tracks, zodat deelnemers hun ideale individuele programma konden volgen. De drie tracks waren ‘Production’, ‘End-to-End design operation’ en ‘Motion products’.

Heurisko 2023 presentation

 

Diepe duik in technische thema’s

Nieuw dit jaar waren de ‘deep dive sessies’. Daarmee gaven we geïnteresseerden de kans om diep in een aantal technische onderwerpen te duiken aan de hand van enkele uitdagende presentaties. Deze hoogtechnologische sessies werden geleid door specialisten van Flanders Make.

De Flanders Make-onderzoekers behandelden in detail drie erg diverse kwesties. Een eerste presentatie belichtte bepaalde tools die een snelle herconfigureerbaarheid van robotwerkcellen mogelijk maakten. In de twee andere sessies kregen deelnemers nauwgezette antwoorden over het potentieel van digitale modellen voor een optimale productie-omgeving en over hoe het beter managen van bedrijfsprocessen je op weg helpt naar Industrie 4.0.

Tussen de presentaties door, en nadien, was er ruimschoots tijd voor netwerkmomenten in een ontspannen omgeving. De perfecte gelegenheid voor werknemers van bedrijven om elkaar en de onderzoekers van Flanders Make beter te leren kennen en kansen voor samenwerkingsverbanden te bespreken.

Deelnemers blikken terug

Voor Bert Hannon, teamleider customer & system engineering bij fabrikant van aandrijfsystemen Dana, vormt Heurisko altijd een uitstekende gelegenheid om een goed overzicht te krijgen van de laatste ontwikkelingen op het vlak van R&D en om nuttige contacten te leggen met collega’s.

We keken dan ook uit naar het seminarie en naar goede gewoonte was de organisatie weer top. Onmogelijk om er slechts enkele hoogtepunten uit te pikken. De setting was ideaal om van elkaar te leren en om te netwerken tijdens de informele babbels bij een tas koffie.

Het seminarie overtrof de verwachtingen van Benny Claes, technologie & innovatie ingenieur bij maatwerkbedrijf Bewel. Hij was ook verheugd om zelf een project voor te kunnen stellen waar Bewel samen met Flanders Make en andere bedrijven aan werkt, tijdens een presentatie over oplossingen voor betere sociaaleconomische samenwerkingsverbanden.

Het seminarie was hoogtechnologisch. Zeker de deep dive sessies staken er bovenuit. De netwerkmomenten zijn voor mij ook opportuniteiten die ik graag meeneem. Mijn persoonlijke hoogtepunt was onze eigen presentatie. Voor mij was het belangrijk om onze opzet te kunnen delen en nog meer om de positieve reacties achteraf te horen.

Ook voor ons was het weer een buitengewoon voorrecht om alle bedrijven en deelnemers te mogen verwelkomen op ons jaarlijkse seminarie. We kijken er naar uit om samen verder te schrijven aan het succesverhaal van de Vlaamse maakindustrie.

Meer informatie

Wil je graag meer weten over Heurisko? Of over één van onze andere events? Contacteer ons dan snel.

Kristof Vrancken, Communication Officer

Kristof Vrancken is sinds 2019 Digital Communication Officer bij Flanders Make. Als Digital Marketeer met ervaring in zowel B2B- als B2C-communicatie schrijft hij met een frisse blik op technologische innovatie, over wat letterlijk en figuurlijk beweegt binnen ons onderzoekscentrum.