Team stuurt onbemande boot de Atlantische oceaan over

Team stuurt onbemande boot de Atlantische oceaan over

De ontwikkeling van onbemande voertuigen wint in verschillende industrieën aan belang. 4 Vlaamse ingenieurs willen nu als eerste een autonome, onbemande boot de Atlantische Oceaan laten oversteken waarbij automatisch lucht- en waterkwaliteitsgegevens doorgeseind worden naar het vaste land. Flanders Make sponsort het initiatief en zorgt voor de nodige infrastructuur om het project vooruit te helpen.

4 jaar testen

Na 4 jaar testen werd in 2019 een eerste prototype in het water gelaten voor een overtocht. "De eerste poging was geen onverdeeld succes, maar wel een waardevolle bèta-test", lacht Pieter-Jan. "De boot deed het voortreffelijk maar kwam in een storm terecht, kapseisde daarbij meermaals en bleef helaas ondersteboven liggen. Het was een leerrijke periode waarin we, zoals in een typisch ingenieur-project, hebben moeten leren uit onze fouten." Na een hachelijke reddingsactie wordt de boot nu klaargestoomd voor een nieuwe poging in het najaar van 2021.

Dankzij sponsors als Flanders Make kan het team budget vrijmaken voor nieuwe elektronica die beter bestand is tegen de zoutwateromgeving en investeren in een verbeterde stabiliteit van de boot. Het gebruik van flexibele zonnepanelen werd gevalideerd in de klimaatkamer met zonlicht simulatie van Flanders Make. Flanders Make heeft die kennis en infrastructuur in huis omdat die technologie ook interessant is voor de auto-industrie.

Pieter-Jan droomt ondertussen verder. "Columbus waagde zich 500 jaar geleden met 3 schepen en 100 bemanningsleden aan de overtocht. Nu kan een lichte boot dit traject binnenkort volledig autonoom varen. Bovendien zit hier geen grote maritieme organisatie achter maar gewoon 4 Vlaamse ingenieurs met een hart voor innovatie. Toch niet slecht", grapt Pieter-Jan.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project of de mogelijkheden rond autonome voertuigen? Bekijk dan de projectwebsite of contacteer ons.

Kristof Vrancken, Communication Officer

Kristof Vrancken is sinds 2019 Digital Communication Officer bij Flanders Make. Als Digital Marketeer met ervaring in zowel B2B- als B2C-communicatie schrijft hij met een frisse blik op technologische innovatie, over wat letterlijk en figuurlijk beweegt binnen ons onderzoekscentrum.