Predictief onderhoud bij Bosch minimaliseert downtime

Predictief onderhoud bij Bosch minimaliseert downtime

Machines die stilliggen voor onderhoud zorgen voor downtime en hoge kosten. Onderhoud kan echter op verschillende manieren, van correctief tot proactief en zelfs predictief. Correctief onderhoud is het minst efficiënt: hier schiet men pas in actie wanneer defecten of  outen optreden, wat leidt tot verstoorde productieplanningen en zelfs mogelijke schade aan de productiesystemen. Veel bedrijven voorzien het meeste onderhoud daarom proactief, waarbij men op vaste tijdstippen of na een bepaalde gebruiksduur onderhoud inplant en daarbij de levensduur van componenten probeert te voorspellen. Deze vorm van onderhoud is echter ook niet feilloos en gebeurt in veel gevallen te vroeg of te laat, zelden is het net op tijd.

De industrie heeft dus nood aan efficiëntere methodes. Via predictief onderhoud willen we bij Flanders Make defecten nog beter proberen te voorspellen. Hierbij verzamelen we uitgebreide informatie over een machine(onderdeel), door onder meer metingen van trillingen, geluidsniveau’s, temperaturen of analyse van videobeelden. Door het doorlopend monitoren van de machine kunnen we steeds accurater voorspellen wanneer bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Zo dient een bedrijf de productie enkel op de onvermijdelijke momenten stil te leggen voor onderhoud.

"We voorspellen materiaalbreuk tot twee weken op voorhand door de trillingen van tandwielen te monitoren en analyseren."

Bosch

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over deze case? Of heb je zelf een gelijkaardig probleem? Neem dan snel contact op!

Kristof Vrancken, Communication Officer

Kristof Vrancken is sinds 2019 Digital Communication Officer bij Flanders Make. Als Digital Marketeer met ervaring in zowel B2B- als B2C-communicatie schrijft hij met een frisse blik op technologische innovatie, over wat letterlijk en figuurlijk beweegt binnen ons onderzoekscentrum.