Open standaarden verbinden ook niet-slimme machines

Open standaarden verbinden ook niet-slimme machines
Het verbinden van verschillende industriële machines, diensten en software is een belangrijke hoeksteen in elke Industrie 4.0-strategie. Data verzamelen en delen biedt heel wat mogelijkheden naar onder meer automatisering, monitoring en planning. Toch slagen weinig bedrijven in het koppelen van hun volledig machinepark, omdat oudere machines vaak geen verbindingsmogelijkheden hebben of omdat fabrikanten het niet meteen mogelijk maken om met apparatuur van andere fabrikanten te koppelen. Uiteindelijk worden vaak de belangrijkste machines verbonden met een breder netwerk en blijft de rest van het machinepark achterop hinken. Dit bleek ook het geval bij Pedeo, een hogedrukgieterij van producten in zink- en aluminiumlegeringen.
"De echte waarde ligt niet in het verbinden van de robotcel maar in het ontwikkelen van een generiek systeem van koppelen, waarbij de robotcel dan een 'pilot' of 'demonstrator' is."
Steven Sansen
Process Engineer, Pedeo
Wat deed Flanders Make voor Pedeo?
Samen gingen we op zoek naar een open manier om bestaande hardware aan hun Manufacturing Execution System (MES) te koppelen. Als basis kozen we uiteindelijk voor een Unipi, een relatief goedkoop toestel dat over heel wat mogelijkheden beschikt om met allerlei digitale en analoge signalen te verbinden. Vervolgens kan opensourcesoftware die signalen vertalen naar de OPC-UA-format, wat dan weer een open standaard is voor industriële communicatie.
Bij Pedeo verbonden we op deze manier een robotische cel als proof of concept met het MES-systeem en in theorie kan vrijwel iedere boor, pers of kleine automatisatie op deze manier verbonden worden in een bredere strategie voor digitalisering. We werkten hiervoor ook een handleiding uit die dergelijke integraties kan vergemakkelijken, en stellen die ter beschikking van andere bedrijven die soortgelijke integraties willen uitwerken.