Slimme planning voor Flexibele productie: mensgericht en datagedreven

De opmars van massamaatwerk zorgt voor een enorme toename aan productvariabiliteit en kleinere batchgroottes. Tegelijkertijd stijgt de druk om kortere doorlooptijden te realiseren en kosten te drukken. In deze zogenaamde High-Mix Low-Volume productieomgevingen blijft de menselijke operator onmisbaar, maar wordt het plannen en organiseren van het werk steeds complexer. 

Vandaag vertrouwen veel productiebedrijven nog op papieren roosters of complexe Excel-sheets. Deze tools zijn gevoelig voor fouten en laten weinig ruimte om snel te reageren op onverwachte gebeurtenissen zoals spoedorders, machineproblemen of personeelstekorten. Er is nood aan een slimme planningsoplossing, die rekening houdt met realtime data, die flexibel genoeg is om om te gaan met verstoringen, maar ook intuïtief bruikbaar blijft voor planners, lijnverantwoordelijken en operatoren. Onze onderzoekers zetten een samenwerking op met softwarebedrijven en productiebedrijven om deze uitdaging aan te gaan.

Krachtige algoritmes voor een datagedreven planning

Een performante planning houdt optimaal rekening met de beschikbare resources en productie-eisen en gaat tegelijkertijd ook flexibel om met realtime informatie van de werkvloer. Onze “Scheduling Tool for Flexible Assembly” integreert automatisch alle kritieke variabelen: personeelsbeschikbaarheid, competenties, machines, orders… Krachtige algoritmes vormen het kloppend hart van de tool en genereren een robuuste en geoptimaliseerde basisplanning die kan bijgestuurd worden wanneer de realiteit op de werkvloer verandert — zonder de levertijden uit het oog te verliezen. Het resultaat is een geoptimaliseerde workflow: een dynamisch evenwicht waarin beschikbare middelen, vaardigheden en lopende orders voortdurend op elkaar worden afgestemd. Bovendien zijn de algoritmes zelflerend. Ze verfijnen hun voorspellingen en reacties op basis van data uit het verleden en feedback van de productievloer, wat leidt tot steeds nauwkeurigere en efficiëntere planningen.

Mensgericht plannen: Mariasteen

De impact van deze tool wordt duidelijk in onze samenwerking met maatwerkbedrijf Mariasteen. Met 1.000 medewerkers, meer dan 100 machines en werkcentra, en meer dan 30.000 productieorders per jaar is het plannen van het werk er geen sinecure. Hun planners stonden dagelijks voor de uitdaging om mensen met uiteenlopende competenties op de juiste plek te krijgen — én om snel in te spelen op verandering. Samen met Solvice en 24Flow installeerden we bij hen onze Scheduling Tool. Het resultaat? Het opstellen van een planning gaat sneller én betrouwbaarder. Dit betekent dat levertermijnen kunnen worden gehaald zonder extra stress in geval van last-minute veranderingen in bijvoorbeeld de aanwezigheid van personeel. De belangrijkste winst is dat er op deze manier meer ruimte ontstaat om in te zetten op het welzijn van de medewerkers.

Realtime inzichten voor performante machines: Niko

Ook bij OMETA staat innovatie centraal. Samen met Flanders Make werkten ze aan een systeem dat realtime inzichten op de productievloer mogelijk maakt. Bij Niko, producent van elektr(on)ische oplossingen, werd een slimme toepassing ontwikkeld waarbij de OEE (Overall Equipment Effectiveness) in realtime wordt berekend via OPC Unified Architecture (standaard voor gegevensuitwisseling van sensoren naar cloudtoepassingen). De voordelen zijn tastbaar: 

  • Operatoren krijgen proactief suggesties om storingen op te lossen.
  • De productiestatus wordt automatisch teruggekoppeld naar SAP voor herplanning.
  • Storingen worden sneller aangepakt dankzij visuele dashboards en storingsanalyses.

Met de Digital Production Assistant worden storingen en hun oplossingen bovendien automatisch gelogd, waardoor het systeem bijleert en de efficiëntie toeneemt. Het resultaat: tot 20% efficiëntiewinst, kortere stilstanden en betere communicatie tussen afdelingen.

Samen innoveren: een krachtig netwerk

De kracht van Flanders Make zit niet alleen in het aanleveren van de juiste, technologische expertise, maar ook in de samenwerking. Flanders Make was de schakel die softwarebedrijven, productiebedrijven en onderzoeksteams samenbracht rond een gemeenschappelijk doel. Het resultaat is niet alleen de ontwikkeling van innovatieve tools, maar ook de concrete integratie ervan voor en door de industrie. Alle betrokken partijen plukten de vruchten van deze samenwerking.

Enkele reacties:

  • Flanders Make: “We hebben door deze samenwerking heel goed de noden van de industrie in kaart kunnen brengen.”

  • Ometa: "Dankzij de steun van Flanders Make zijn we in staat om deze technologische innovatie uit te rollen voor de Europese maakindustrie.

  • Mariasteen: “Wij hebben geprobeerd de brug te bouwen tussen technologische innovatie en de realiteit op de werkvloer. Dankzij Flanders Make konden we iets realiseren waarvoor we anders niet de middelen of expertise hadden gehad.”

  • Solvice: “We hebben onze algoritmes aanzienlijk verbeterd dankzij deze samenwerking.”

  • 24Flow: “Dankzij deze samenwerking konden we onze oplossing gebruiksvriendelijker maken.”

  • Niko: “We hebben in één view een volledig overzicht van de plant.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over onze scheduling oplossingen? Of wil je meer weten over toekomstige samenwerkingen?

Nathalie Boelens, Communication Officer

Nathalie Boelens is Communication Officer bij Flanders Make. Vanuit haar passie voor wetenschapscommunicatie, schrijft ze over de onderzoeksprojecten van Flanders Make.