Automatisering van het skid lasproces voor de constructie van een plastic pallet

Automatisering van het skid lasproces voor de constructie van een plastic pallet
Schoeller Allibert is de Europese marktleider in herbruikbare industriële oplossingen voor plastic verpakkingen en is via een KMO-steunprogramma samen met Flanders Make op zoek gegaan naar een geautomatiseerde oplossing voor handmatige handelingen in hun productielijn voor plastic pallets. Het bedrijf wilde zo de arbeidsintensiteit verminderen en de taakverdeling tussen de operatoren verbeteren.
De uitdaging lag vooral in de ontwikkeling van een robuust pick-and-place-systeem voor assemblagedelen in combinatie met een visiesysteem. De oplossing moest flexibel genoeg zijn voor verschillende productassemblages, waaronder verschillende maten, vormen, kleuren en toleranties. Bovendien moest de werkcel een veilige omgeving bieden voor operatoren om in te grijpen, te veranderen en het systeem flexibel aan te passen.
"De haalbaarheidsstudie bevestigde dat onze operatoren veiliger konden werken, met behulp van visiesystemen en cobots."
Schoeller Allibert
Wat deed Flanders Make voor Schoeller Allibert?
We voerden een haalbaarheidsstudie uit over de assemblagelijn, gericht op het model Bayopal 1210. Uit de studie vloeide het voorstel om een visiesysteem te gebruiken in combinatie met een werkcel voor collaboratieve robots (cobots), voor het detecteren en manipuleren van assemblageonderdelen.
De voorgestelde oplossing maakt gebruik van het bestaande transportsysteem om de benodigde platen binnen het bereik van de cobot te brengen. De platen kunnen flexibel in een doos worden geplaatst en worden gedetecteerd door het PickIt-systeem. Deze informatie stuurt de pick- en plaatsingsacties van de cobot.
De voorgestelde werkcel biedt een veilige omgeving voor operators, dankzij de veiligheidsvoorzieningen van de cobot. De analyse bevestigt de haalbaarheid van het bouwen van een geautomatiseerde productielijn met behulp van cobots, die flexibiliteit, robuustheid, efficiëntie en operatorvriendelijkheid biedt. De intuïtieve robotprogrammering en de intrinsieke kenmerken van de werkcel vergemakkelijken een eenvoudige productwissel. De haalbaarheidsstudie omvatte het conceptuele ontwerp, technische validatietests, een schatting van de cyclustijd, een kostenoverzicht en een schatting van het rendement van de voorgestelde oplossing.