Smart supply chains: Waarom de behoefte aan veerkracht alleen maar toeneemt

Te midden van recente wereldwijde uitdagingen, zoals de Covid-19 pandemie en verstoringen in de toeleveringsketen door de crisis in Oekraïne, is het belang van veerkrachtige toeleveringsketens of supply chains duidelijker dan ooit. Het concept van smart supply chains, dat gebruik maakt van gegevensuitwisseling en -analyse om de hele keten te optimaliseren en onzekerheden te verminderen, wint steeds meer terrein. Om dieper op dit onderwerp in te gaan, hebben we Robert Boute van Flanders Make en Victor Adriaens van Atlas Copco uitgenodigd om de huidige aandacht en problemen rondom supply chains te bespreken in onze podcast “Duurzaam Innoveren”.

Supply chain-logistiek is altijd al een cruciaal aspect van de handel geweest, maar de afgelopen jaren is het voor veel productiebedrijven een primair aandachtspunt geworden. De verstoringen die werden veroorzaakt door de Covid-19 pandemie legden kwetsbaarheden in wereldwijde toeleveringsketens bloot. Zelfs de meest geavanceerde fabrieken hebben moeite om te werken zonder een betrouwbare en efficiënte toeleveringsketen. In de afgelopen jaren hebben zich verschillende uitdagingen voorgedaan, zoals tekorten in de toeleveringsketen als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen, de blokkade van het Suezkanaal en fluctuerende energieprijzen.

Schok en ongekende verstoring

In de podcast benadrukken de gasten de schok en de ongekende verstoring in toeleveringsketens. Het begon allemaal toen bedrijven in het Westen nerveus werden over de mogelijke sluiting van fabrieken in China als gevolg van de Covid-19 uitbraak. Daarom plaatsten ze massale bestellingen om hun voorraden veilig te stellen, wat leidde tot stijgende voorraden. Toen de pandemie de westerse landen trof, stopten bedrijven hun bestellingen, waardoor de voorraadsituatie verergerde. Uiteindelijk werd er een vaccin ontwikkeld, waardoor de vraag de toeleveringsketen overspoelde en er tekorten ontstonden. De paniekaankopen verergerden de situatie nog verder, wat vervolgens leidde tot een wereldwijd fenomeen van onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod.

Door gegevens te verzamelen en te analyseren kunnen bedrijven zichtbaarheid krijgen, potentiële verstoringen voorspellen en weloverwogen beslissingen nemen

Om deze uitdagingen aan te pakken, wordt tijdens het gesprek het belang van veerkrachtige toeleveringsketens benadrukt. Bedrijven worden geadviseerd te investeren in strategieën die de doorlooptijd verkorten en de flexibiliteit vergroten. Lokaal produceren en bestellen kan bijvoorbeeld de risico's beperken die gepaard gaan met wereldwijde verstoringen. De experts noemen ook de potentiële voordelen van digitalisering en gegevensanalyse in het beheer van de toeleveringsketen. Door gegevens te verzamelen en te analyseren kunnen bedrijven zichtbaarheid krijgen, potentiële verstoringen voorspellen en weloverwogen beslissingen nemen. Het gebruik van digitale controletorens en digitale tweelingen kan zorgen voor realtime inzichten in de toeleveringsketen, waardoor sneller kan worden gereageerd op veranderingen in de markt.

Samenvatting

Samengevat wordt de groeiende behoefte aan veerkrachtige supply chains in het licht van wereldwijde uitdagingen duidelijk. Het onderstreept het belang van het verkorten van doorlooptijden, het investeren in digitalisering en gegevensanalyse en het bevorderen van samenwerking tussen leveranciers, transporteurs en fabrikanten. Door deze strategieën te omarmen, kunnen bedrijven hun supply chain veerkrachtiger maken en beter omgaan met onzekerheden in een wereld die steeds meer met elkaar verbonden is.

Benieuwd naar deze podcast-aflevering over smart supply chains? Beluister of download de aflevering dan via:

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over smart supply chains, hun rol in de industrie en onze oplossingen hiervoor? Neem dan snel contact met ons op.

Miranda de Ruiter, Communication Officer

Miranda de Ruiter is een communicatie specialist bij Flanders Make. Gepassioneerd door technologische innovatie en duurzaamheid, creëert ze zowel teksten als de Flanders Make podcast over deze onderwerpen. Met één doel: het delen van inzichten en verhalen die de groei van de industrie inspireren.