Technologie om operatoren vanop afstand te ondersteunen bij hun taken

Technologie voor het ondersteunen op afstand (of remote assistance) zorgt ervoor dat een expert vanop een afstand een medewerker kan ondersteunen in zijn taken, bijvoorbeeld bij een opleiding, onderhoudsopdracht of ter assistentie tijdens het werk.

Rol van Flanders Make?

Een wearable die we hiervoor gebruiken zijn Smart glasses. Deze bril laat de medewerker toe om op een handenvrije manier instructies te bekijken. De ingebouwde camera filmt wat de medewerker ziet en deelt dit beeld met de expert op afstand, die via zijn PC of tablet kan meevolgen. De expert kan eventueel aantekeningen maken op deze beelden, die dan weer via een display op de bril aan de medewerker getoond worden. Ingebouwde microfoons en luidsprekers zorgen ervoor dat ze vlot met elkaar kunnen communiceren.

Flanders Make heeft deze technologie verder verfijnd zodat we deze kunnen inzetten bij toepassingen waar fysieke assistentie niet of moeilijk haalbaar is omwille van bv. veiligheid (social distancing, gevaarlijke omgevingen) of toegankelijkheid (kleine ruimtes, verspreide sites).

Technologie voor training en ondersteuning op afstand

Perfect passend binnen dit ondersteuningstraject in Covid-tijden past het COOCK-project “Technologie voor training en ondersteuning op afstand”. Dit project heeft als doel organisaties binnen de industrie, het onderwijs en de zorgsector te inspireren om technologische oplossingen te implementeren die toelaten om activiteiten uit te voeren met respect voor de social distancing-regels. 

De aangereikte ‘augmented/mixed reality’ technologieën maken gebruik van smartglasses, smartphones of tablets. Hiermee kan een observator de acties van de uitvoerder in real-time volgen. Het doel is om de uitvoerder (operator, expert, leerling, leerkracht, patiënt, hulpverlener,…) te assisteren of volgen. Behalve verbeterde veiligheid (o.a. door social distancing) hebben deze remote assistance technieken ook volgende voordelen:

  • kortere opleidingstijd;
  • mogelijkheid tot het uitvoeren van complexere taken;
  • efficiënter inschakelen van schaarse experten;
  • sneller oplossen van problemen.

Hoewel deze technologie beschikbaar en betaalbaar is, zijn de voordelen ervan nog weinig bekend in de samenleving en is het gebruik ervan beperkt. Het algemeen doel van dit project is het aanbieden van alternatieven voor opleidingen en assistentie. Dit project richt zich dus niet uitsluitend op professionele gebruikers, maar ook op burgers zoals leerlingen en patiënten. Via verschillende kanalen zal er met publicaties en laagdrempelige demonstraties interesse opgewekt en kennis overgedragen worden aan de diverse sectoren, verspreid over Vlaanderen.

 

Foto's

Contacteer ons

Wil je graag meer weten over ons onderzoek rond operator-ondersteuning vanop afstand? Laat het ons weten.