Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > Faster assembly and maintenance through augmented reality (FAMAR_ICON)

Faster assembly and maintenance through augmented reality (FAMAR_ICON)

Uitdaging

Grote autobouwers zijn mondjesmaat begonnen met de integratie van Toegevoegde realiteit (AR) in hun productie om hun operatoren en technici te ondersteunen in hun assemblage- en controletaken door hen digitale instructies aan te reiken.

Terwijl deze ondernemingen wagens in grote series bouwen, zijn de maakbedrijven die aan dit project deelnemen vooral actief in een productieomgeving met lage volumes en een grote productmix en produceren ze producten op maat. De vele verschillende productconfiguraties bemoeilijken de assemblage- en onderhoudstaken aanzienlijk, zelfs voor ervaren operatoren, waardoor er een behoefte ontstaat aan AR-oplossingen om de operatoren te ondersteunen.

Daarom voeren de integratoren en technologieproviders in dit project onderzoek naar technologieplatformen om operatoren en technici operationeel relevante en contextbewuste informatie voor hun verschillende taken te kunnen aanreiken, ook in productieomgevingen met een brede mix van kleine en zelfs eenmalige series.

Projectdoelstellingen

Het algemene projectdoel is de ontwikkeling van een economisch haalbare, gebruikersgerichte AR-applicatiemethodologie voor flexibele montage- en controlewerkzaamheden in een productieomgeving met een laag volume en grote productmix, waarbij deze applicatiemethodologie:

  • slechts beperkte herprogrammeringsinspanningen voor nieuwe productvarianten vereist;
  • resulteert in een flexibel werkinstructieschema dat maximale vrijheid laat aan de operatoren;
  • onafhankelijk is van merkers voor de statusbeoordeling van de geassembleerde producten.

Economische waarde

Op basis van de industriële resultaten van dit FAMAR-project zullen de deelnemende integratoren kunnen inspelen op de groeiende vraag naar AR-oplossingen voor productieomgevingen met een laag volume en grote productmix. De voertuigbouwers zullen op hun beurt hun doorlooptijden kunnen verkorten door het genereren van productie-, onderhouds- en reparatiewinsten. Het FAMAR-project is strategisch belangrijk omdat het de globale inspanningen voor de ontwikkeling van specifieke AR-toepassingen voor de brede markt van massamaatwerk en kapitaalintensieve uitrusting kan verlagen. Bovendien kan het project ook gebruikt worden voor Industrie 4.0-oplossingen, bijvoorbeeld voor de visualisatie van IoT-data binnen een assemblagelijne.

Contact

Indien u interesse heeft in dit project kan u altijd contact opnemen met projectmanager Steven Kauffmann.

Project partners

The following companies participate in the project: 

 

Looptijd: 
1/04/2019 tot 31/03/2021