Optimaliseer je productie met data (data-driven manufacturing)

Optimaliseer je productie met data (data-driven manufacturing)

Bedrijven zijn steeds op zoek naar manieren om hun productiviteit te verbeteren en hun rentabiliteit te verhogen. Efficiëntie is hierbij het sleutelbegrip. Data-driven manufacturing is een ideale manier om je efficiëntie te verhogen en je concurrentiepositie te versterken.

WAT IS DATA-DRIVEN MANUFACTURING?

Data-driven manufacturing of data-gedreven productie wil zeggen dat je je productie afstemt op data die je uit je producten of productie haalt. Data kan bijvoorbeeld uit je ERP-systemen komen (via modellen) of rechtstreeks uit je machines en producten (via sensoren). Sensoren worden steeds goedkoper. Tegelijk worden computers steeds krachtiger en de (draadloze) internetverbindingen sneller. Zo verzamel je steeds meer data, die je ook heel snel kan verwerken. Door deze informatie te gebruiken kan je fouten sneller detecteren, productieprocessen beter op elkaar afstemmen en je resources beter benutten. Daarnaast krijg je ook nuttige feedback van klanten die je producten gebruiken.

PRODUCTIEPROCES OPTIMALISEREN MET DATA-DRIVEN MANUFACTURING

Na het verzamelen van de data volgt de analyse. Hierbij wordt niet alleen de data op zich geanalyseerd, maar ook de context en de correlatie tussen de verschillende data. Op die manier zal je je data begrijpen zodat je productieprocessen of machines op de juiste manier kan bijsturen.

Een mooi voorbeeld van data-driven manufacturing is predictief onderhoud van machineonderdelen. Door het toepassen van artificiële intelligentie (AI) via de sensoren in de machines, kan je voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Zo kan je het onderhoud plannen in de daluren en kan je onverwachte vertragingen in je productie door het uitvallen van een machine voorkomen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DATA-DRIVEN MANUFACTURING?

Data-driven manufacturing heeft heel wat voordelen. Het laat je toe om:

  • op een snelle manier inzichten te vergaren en trends te ontdekken, waarmee je je productieprocessen kan verbeteren en je efficiëntie kan verhogen;
  • data uit het geleverde eindproduct te gebruiken om steeds betere nieuwe producten af te leveren, op maat van de klant.

De combinatie hiervan met bijvoorbeeld AI en Internet-of-Things (IoT) zal je bedrijf verder wapenen voor de toekomst en je competitiviteit verhogen.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over data-driven manufacturing? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Dirk Torfs, CEO

Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.