Een geslaagd cluster event in Antwerpen
Op woensdag 15 februari had het eerste grote evenement van Flanders Make in 2023 plaats. De talrijk aanwezige cluster-lid bedrijven zorgden al snel voor een gemoedelijke sfeer. Daarnaast liet meer dan 70% van de aanwezigen de auto thuis staan door de goede locatie vlak bij het station Antwerpen-Centraal. Gecombineerd met het boeiende programma hadden we zo de juiste ingrediënten voor een geslaagde dag.
Nieuwe research tracks
Starten deden we in drie sessies waarin cluster managers Wouter, Paola en Andrei een inleiding gaven rond de clusterwerking. Vervolgens kregen ook portfolio managers Patrick, Alexandru en Natalia het woord en werden de 10 nieuwe research tracks en hun rol binnen de clusterwerking toegelicht. Zo kregen de aanwezigen een duidelijk beeld van de nieuwe structuur en wat die voor hen betekent. In werksessies werden de industriële uitdagingen voor elk van de research tracks besproken.
Na de broodjeslunch en bijhorend netwerkmoment volgde COO Marc. Hij gaf een presentatie rond de verschillende (nieuwe) projectvormen. Marc legde de termen en samenwerkingsmodellen zoals SBO, IRVA en INFRA haarfijn uit en gaf de voordelen aan voor de deelnemende bedrijven.
39 project ideëen in 6 parallelle sessies
Vervolgens namen onze onderzoekers het woord. In 6 verschillende zalen konden de bezoekers maar liefst 39 pitches rond gloednieuwe projectideëen beluisteren en hun potentiële rol in deze projecten ontdekken. Uiteraard kon je de pitches naar hartenlust combineren om zo het perfecte individuele programma samen te stellen.
Ook online sessies
We gaan deze pitches ook online aanbieden. Van 2 tot 9 maart organiseren we korte, online sessies waarin we deze 39 ideëen opnieuw pitchen. Je kan er ook vragen stellen en opmerkingen geven. Ideaal voor bedrijven die niet aanwezig waren maar toch op de eerste innovatie-rij willen zitten.
CRISPR als afsluiter
Hettie Helsmoortel stond als laatste geprogrammeerd. Hettie, bekend als moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen en TV-gezicht, gaf een lezing over CRISPR. Met deze revolutionaire techniek kunnen wetenschappers het DNA van organismes aanpassen.
In deze interactieve sessie ging Hettie dieper in op de ethische vraagstukken die zich stellen bij het gebruik van CRISPR. Uit de antwoorden bleek, wellicht niet heel verassend, dat de aanwezigen een groot vertrouwen hebben in de wetenschap.
Na deze leuke afsluiter volgde er nog een heerlijk walking diner en was er de gelegenheid om uitgebreid te netwerken met een lekker glas. De afwezigen hadden ongelijk!