Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > NEXT-GENERATION ADDITIVE MANUFACTURING RESEARCH INFRASTRUCTURE (NEXTGEN)

NEXT-GENERATION ADDITIVE MANUFACTURING RESEARCH INFRASTRUCTURE (NEXTGEN)

UITDAGING

Voor wie een uniek 3D-object wil maken, biedt laagsgewijze additieve productie (AM) een aantal voordelen op het vlak van productiesnelheid, kostprijs en ontwerpvrijheid. Alhoewel 3D-printing van polymeren goed gedocumenteerd is, is het smelten van metaalpoeder nog een relatief jonge technologie. De momenteel gebruikte machinecontrollers zijn nog eerder rudimentair van aard en het proces wordt nog onvoldoende opgevolgd. Dit creëert duidelijk kansen voor maakbedrijven.

De belangrijkste uitdaging is dan ook het realiseren van een open 3D-metaalprinterplatform om het productieproces van het Selectieve Lasersmelten (SLS) te verbeteren.

PROJECTDOELSTELLINGEN

Met het infrastructuurproject ‘NextGen’ willen we een open en modulair platform creëren waarmee laagsgewijze AM-productiesystemen voor het SLS van metalen verbeterd kan worden. Met deze infrastructuur zullen onderzoekers toegang krijgen tot en controle verwerven over de verschillende aspecten van het AM-proces. Bovendien zullen we werken aan het intelligenter maken van de machine. Sensoren en geoptimaliseerde controlealgoritmen zullen de machine toelaten om sneller te werken en componenten met een hogere kwaliteit af te leveren. Zo kunnen onderzoekers het SLS-proces verbeteren en er een industrieel gestuurd proces van maken.

Dit moeten de belangrijkste kenmerken van de onderzoeksinfrastructuur worden:

  • Modulair design: de scaninrichting, de energiebron, enz. zullen gemakkelijk vervangen of aangepast kunnen worden om op die manier de meest recente onderzoeksresultaten en technologie vanuit basisonderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te kunnen implementeren.
  • Open regelsysteem: om toegang te kunnen hebben tot de regelsoftware van de machine en modules te kunnen integreren om het onderzoek te versnellen.
  • Uitgebreide monitoringfuncties: om een brede waaier van verschillende procesparameters zoals temperatuur (via verschillende soorten sensoren), druk, zuiverheid van atmosfeer, smeltbadintensiteit en -geometrie, enz. te kunnen registreren.

ECONOMISCHE WAARDE

Dankzij haar open en modulaire structuur zal de NextGen-infrastructuur bedrijven die actief zijn binnen AM-processen met metaalcomponenten in staat stellen om hun productieprocessen en strategieën uit te testen en te optimaliseren. Met de infrastructuur zullen onderzoekers hun ontwikkelingen ook kunnen demonstreren en een verdere stap kunnen zetten naar de industrialisatie van het SLM-proces van metalen toe. 

Contact

Chris Ganseman - chris.ganseman@flandersmake.be 

Looptijd: 
1/09/2015 tot 30/06/2018