AUTOINFRA: Sprong vooruit in het valideren van autonome voertuigen
Heeft de camera die overstekende voetganger opgemerkt? En wat in geval van fel zonlicht? Voor het valideren van autonome voertuigen is het noodzakelijk om snel over zoveel mogelijk simulaties te beschikken en de onderliggende software en algoritmes bij te sturen. Met de gloednieuwe “Recorder” dicht Flanders Make de kloof tussen virtuele en real-world simulaties.
Bij Flanders Make werd deze maand een belangrijke mijlpaal bereikt binnen het domein van zelfrijdende voertuigen. In Lommel zette de gloednieuwe “Recorder” zijn eerste stappen. Het is de kers op de taart van AUTOINFRA, een onderzoeksproject dat in 2018 van start ging.
Dit Europese project faciliteerde het ontwikkelen van nieuwe test- en validatie-infrastructuur voor de industrie in Vlaanderen, met als doel de marktintroductietijd voor autonome voertuigen aanzienlijk in te korten.
In de ontwikkelingscyclus van autonome mobiele systemen is het belangrijk om zo snel mogelijk over reële perceptiedata te beschikken en om zo veel mogelijk simulatiemodellen in te zetten bij het ontwikkelen en verbeteren van de software en onderliggende algoritmes.
In een eerste fase zette dit project in op virtuele validering door middel van levensechte simulaties. De verschillende waarnemingssensoren worden gesimuleerd in uiteenlopende omgevingen om een variatie aan wegdekken, verlichting, weersomstandigheden, enz. te simuleren en de algoritmes bij te sturen.
De Recorder luidt een nieuwe fase in. Op dit bewegend platform worden sensoren, camera’s en GPS-systemen gemonteerd, zodanig gepositioneerd dat een autonoom voertuig wordt nagebootst. Tijdens het bewegen registreert de Recorder vervolgens de reële omgeving.
Hiermee nemen we een grote sprong vooruit om autonome systemen sneller valideren. De robuustheid van software en algoritmes kan worden getest op basis van real-world input zonder dat een prototype van het voertuig nodig is.
Potentieel voor de toekomst
Afgelopen week werden de eerste stappen gezet, maar het potentieel voor de toekomst is groot. De Recorder is volledig mobiel en flexibel. Hij kan ingezet worden op (bedrijfs)locaties, zowel indoor als outdoor. De Recorder is uitgerust voor testen in alle weersomstandigheden. Om hem te laten voortbewegen zijn de opties legio: hij kan manueel gestuurd worden of gemonteerd worden op bijvoorbeeld een AGV, een heftruck of zelfs een tractor met frontlader. Dankzij de ruime mogelijkheden voor het plaatsen van de sensoren en camera’s kunnen ook alle types voertuigen geëmuleerd worden: van de autonome vorklift tot de zelfrijdende tractor.