Wedergeboorte uit de Covid-19 crisis – Hoe Europa versterken?

Wedergeboorte uit de Covid-19 crisis – Hoe Europa versterken?

2020 is een jaar dat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in gaat. Niet vanwege EURO 2020 of de Olympische Spelen in Tokio, maar als het jaar waarin Covid-19 opdook en ons persoonlijke én professionele leven drastisch in de war stuurde. Een grote lockdown in het tweede kwartaal van het jaar zorgde ervoor dat bedrijven de deuren moesten sluiten en daagde zo ondernemers uit om nieuwe manieren te bedenken om te overleven en weer succesvol te worden. Covid-19 is de grootste uitdaging voor de productie-industrie in meer dan 100 jaar, omdat het zowel klanten als producenten wereldwijd raakt.

Herontwerp van productiestrategieën

In de afgelopen decennia heeft een toenemende globalisering ervoor gezorgd dat het mogelijk is om een product te ontwerpen in het ene deel van de wereld en het te produceren in een ander deel van de wereld. Vervolgens wordt dit product geleverd aan klanten verspreid over de hele wereld. Helaas heeft de Covid-19 crisis duidelijk gemaakt dat wanneer één of meerdere schakels in deze keten falen, de hele keten faalt, met enorme problemen als resultaat.

Om dit op te lossen zullen bedrijven hun productiestrategieën moeten herontwerpen. Overstappen van complexe wereldwijde toeleveringsketens met veel inherente risico’s naar regionale toeleveringsketens met minder risico’s én een hogere flexibiliteit zal het mogelijk maken om beter en sneller in te spelen op de individuele behoeften van de klant. Daarom is er nood aan een Europees Industrieel Herstelplan, dat in overeenstemming is met het Europese Green Deal-initiatief, zodat we ons kunnen richten op investeringen in innovatie, nieuwe vaardigheden en nieuwe technologieën om te zorgen voor product-, technologie- en digitale soevereiniteit in Europa.

SMARTFACTORY-EU

Deze acties zijn perfect verenigbaar met de SmartFactoryEU. Als oprichtende partner ondersteunt Flanders Make dit gemeenschappelijk initiatief binnen de Europese Unie. SmartFactoryEU is ontworpen om de kracht van onze gemeenschap te benutten en het Europese innovatie-ecosysteem te versterken als wereldleider in de geavanceerde productie van de 21e eeuw.

De Europese Unie beschikt over een sterke economie. Bijna alle lidstaten van de EU hebben al gezamenlijke initiatieven in de industrie en het wetenschappelijk onderzoek opgezet om de overgang naar slimme fabrieken te identificeren en te ondersteunen. Wij, als Flanders Make, zijn ook een gelijkaardig initiatief gestart met de SmartFactoryBNL. Nu begint de nieuwe SmartFactoryEU EEIG-vereniging een netwerk op te bouwen om deze belangrijke nationale initiatieven met elkaar te verbinden. De enige manier om uit deze crisis te geraken is door onze krachten te bundelen en te innoveren.

White paper

Wil je meer weten over het Europese Industriële Herstelplan en het SmartFactory initiatief? Download hier dan de volledige white paper of contacteer ons.

Dirk Torfs, CEO

Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.