Flanders Make event

Open Technologie & Innovatiedag

Flanders Make
Wij doen mee!

Evenement adres

Gaston Geenslaan 8
3001 Leuven
België

Zondag 17 maart opent Vlaanderen haar deuren, en Flanders Make doet mee, samen met de buren van Sirris. Je slaat dus meteen twee vliegen in één klap.

We verwelkomen je graag voor een blik achter de schermen. Een ideale gezins-, familie- of vriendenuitstap om geïnspireerd te raken rond de nieuwste technologieën en innovaties voor de (Vlaamse) industrie. 

Inschrijven is niet nodig, kom gewoon langs tussen 10u en 17u!

Ook onze buren van Sirris doen mee (in hetzelfde gebouw)

Hieronder een korte beschrijving van enkele demonstraties die u bij Sirris te zien zal krijgen.

Hyperspectraalcamera’s
Hoe materialen identificeren op basis van hun gedrag in infrarood licht ? 

Testlabs
Voor bedrijven doen we verschillende tests om de kwaliteit van producten en materialen te garanderen. Denk aan hardheidstesten, krastesten, levensduurtesten of kleurmetingen. Zo voerden we recent een uitgebreide studie uit op gecoate braadpannen van het bedrijf Berghoff. Benieuwd hoe wij te werk gingen?

Persvormen van composietmaterialen
We investeerde enkele jaren geleden samen met de KU Leuven in een hydraulische pers & robot om bedrijven te helpen bij onderzoek naar circulaire oplossingen voor composietmaterialen. We tonen je in een live demo hoe een biocomposieten dienblad geperst wordt. 

Circulaire economie voor composietmaterialen
Composietmaterialen kunnen prima gebruikt worden in de circulaire economie en zullen meer en meer voorkomen in ons dagelijks leven. Windmolenwieken zijn er slechts één van. In deze demo illustreren we hoe we te werk gaan en welke R-strategieën we hiervoor gebruiken.

Composieten in sporttoepassingen
Niet enkel onze Belgische topsporters worden ingezet op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Ook composietmaterialen zullen alom vertegenwoordigd zijn! Heb je al eens een professionele kajak of polsstokpaal van dichtbij gezien? Benieuwd van wat en hoe deze gemaakt worden? We gaan je zeker verbazen! 

Recyclage van gecoat papier
Kan je een pizzadoos of koffiebeker recycleren? Waarom schakelt de retail over op papieren verpakking en is dat slim?  Wil gecoat papier standaard zeggen dat je het niet bij ‘oud papier’ mag gooien? Tijdens deze demo tonen we je hoe wij met het REPAC² project onderzoeken welk gecoat papier kan gerecycleerd worden en welke het papierrecyclageproces verstoren.

Actieve thermografie
Een infraroodcamera registreert de temperatuur van oppervlakken en we kennen dat om bijvoorbeeld warmteverliezen van gebouwen in beeld te brengen. Bij actieve thermografie gaat men een stap verder door eerst een oppervlak kortstondig te verwarmen met een zeer sterke lichtflits en vervolgens in beeld te brengen hoe de temperatuur ervan evolueert. Bij Sirris willen we zo een meetmethode ontwikkelen om de dikte van een deklaag  over een groot oppervlak op te meten. 

Naar de website van Sirris

Flanders Make