Flanders Make event

Elektrificeer jouw machine of voertuig

Flanders Make Kortrijk
Electric motor

Evenement adres

Graaf Karel de Goedelaan 16-18
8500 Kortrijk
België

Wat?

Flanders Make wil met dit event een gids zijn doorheen jouw elektrificatiereis. Via een stapsgewijze aanpak gaan we samen met jou op zoek naar de beste oplossingen voor design, prototyping en testing. We delen enkele succesverhalen om te laten zien hoe we met deze aanpak tegemoetkomen aan de specifieke industriële behoeften, met op maat gemaakte diensten, infrastructuur en advies.

Tijdens het evenement krijg je de kans om jouw vragen rechtstreeks te stellen aan de experts van Flanders Make. Na afloop van het evenement ben je geïnspireerd en voldoende geïnformeerd om, al dan niet samen met Flanders Make, de eerste stappen te zetten richting de elektrificatie van jouw machine of voertuig.

Deelname aan het evenement is gratis, maar inschrijving is verplicht en kan tot 14 mei 2024.
 

Doelpubliek

Dit evenement richt zich op bedrijven die overwegen hun machines (landbouwapparatuur, vorkheftrucks, rollend materieel, gereedschappen, trailers, enz.) of voertuigen (tractoren, fietsen, vaartuigen, bussen, vrachtwagens, enz.) te elektrificeren, maar die nog vragen hebben over de technische of economische haalbaarheid en op zoek zijn naar ondersteuning bij het nemen van de juiste beslissingen.

Zoek je naar een optimale oplossing met een korte doorlooptijd en minimale risico's? Heb je behoefte aan externe expertise om deze oplossing te realiseren? Dan is dit evenement op maat gemaakt voor jou. Bovendien zijn ook toeleveranciers van aandrijflijnen, batterijen, energie- en batterijmanagement systemen bij Flanders Make aan het juiste adres om kennis op te doen over het testen, simuleren en/of optimaliseren van deze componenten voor diverse toepassingen.

Programma

Uur

Onderwerp

Spreker

14u00

ontvangst met koffie

 

14u30

Introductie: wat, waarom en hoe elektrificeren?

Elektrificatie is niet nieuw, maar komt met tal van uitdagingen. Is mijn machine of voertuig elektrificeerbaar? Is er een business case voor retrofitting? Welk stappenplan moet ik volgen? Wat zijn de belangrijkste succesfactoren? Wat met homologatie, waardenketen, duurzaamheid, …? 

Bert Dexters, account manager, Flanders Make

14u45

Testinfrastructuur @ Flanders Make

Testen van een machine of voertuig is van cruciaal belang voor een kostenefficiënte elektrificatie. Wat en wanneer moet er getest worden? Welke verschillende testopstelling zijn er beschikbaar? Welke variaties zijn er mogelijk? 

Jeroen De Maeyer, business development manager, FlandersMake@UGent

15u00

Hoe de juiste elektrische aandrijflijn & energiemanagementstrategie kiezen? 

De aandrijflijn van een machine of voertuig moet compatibel zijn met de belasting en de gewenste prestaties. Dit houdt in dat de juiste architectuur en componenten moeten worden gekozen en gedimensioneerd. Ook dient de energievoorziening tijdens de werking van het product te worden geoptimaliseerd door middel van een energiemanagementstrategie. Met de juiste tools en expertise kan deze initieel complexe oefening worden vereenvoudigd. 

Boud Verbrugge, business developer, FlandersMake@VUB

15u15

Lab tour & coffee break

Kurt Stockman, FlandersMake@UGent

16u00

Welke batterij & batterij management systeem kiezen?

Het aanbod van batterijen op de markt wordt groter, breder en bereikbaarder, maar waar moet je allemaal mee rekeninghouden? Welk type batterij kiezen? Hoe de dimensies bepalen? Hoe de architectuur van het batterijpakket optimaliseren? Hoe controleren en monitoren?

Jeroen Stuyts, core lab manager MotionS, Flanders Make

16u15

Hoe omgaan met (on)gewenste effecten van dynamica bij elektrificatie? 

Dynamica (trillingen, geluid, beweging) speelt een belangrijke rol zowel tijdens de ontwerp-, validatie- als operationele fase van de aandrijflijn alsook van de volledige machine of het volledige voertuig. Hoe gewenste dynamische effecten ontwerpen? Hoe ongewenste trillingen of geluid aanpakken? Welke troubleshooting is mogelijk met add-on elementen in een latere fase?  Hoe zie je of je systeem nog gezond is aan de hand van haar dynamica? Hoe de dynamica van componenten en systeem te testen? Hoe effecten voorspellen via virtuele modellen? Wat met dynamische Digitale Tweelingen?

Bert Pluymers, onderzoeksmanager, FlandersMake@KULeuven

16u30

Conclusie: Start to “electrify your motion product”

Hoe kan Flanders Make ondersteuning bieden? Welke financiering is mogelijk? Bij wie kan je terecht voor vragen? 

Bert Dexters, account manager, Flanders Make

16u45

Speeddating & netwerking

Flanders Make, FlandersMake@UGent, FlandersMake@VUB, FlandersMake@KULeuven, VLAIO

17u30

Einde

 

Deelname is gratis, maar registratie is verplicht!

De registratie is gesloten.

Flanders Make Kortrijk