In het kort

In deze opleidingsmodule focussen we op de vraag hoe Operator Ondersteunende Technologie (OOT) het best geïmplementeerd kan worden. En dit vanuit ethisch/maatschappelijk perspectief met behulp van de aanpak begeleidingsethiek. Deze methode werd ontwikkeld door ECP, het Nederlandse Platform voor de InformatieSamenleving.

We kijken hierbij naar de verschillende actoren, effecten en waarden in de context waarin de OOT zal worden ingezet. Een belangrijk onderdeel van begeleidingsethiek is om in dialoog te gaan over de implementatie van de technologie, en hier vervolgacties aan te koppelen.

Na deze module heb je een duidelijker beeld van waar (ethische) knelpunten kunnen ontstaan bij de OOT die je gaat implementeren en hoe je die knelpunten kan oplossen op een manier die alle betrokkenen accepteren.

Voor wie?

Deze module is voor organisaties die een Operator Ondersteunende Technologie op het oog hebben en op een constructieve manier hun medewerkers en andere actoren willen betrekken bij de implementatie en het gebruik ervan.

De deelnemers van de module geven best een doorsnede weer van de verschillende betrokkenen die (in)direct in contact komen met de OOT of een invloed uitoefenen op het ontwikkel- of implementatieproces (ontwikkelaar van de OOT, beoogde gebruikers, procurement manager, teamleider, …).

Waarom?

Een Operator Ondersteunende Technologie is een grote investering, die weldoordacht moet gebeuren . Hoe jammer zou het zijn dat de OOT niet wordt gebruikt doordat hij toch niet echt aansluit bij de noden en wensen van je organisatie en je werknemers?

Daarom ga je in deze module in dialoog met alle betrokkenen en definieer je acties om de nieuwe OOT te implementeren in jouw organisatie met behulp van de aanpak begeleidingsethiek, dat specifiek focust op de hoe-vraag. Hoe kan je best die OOT implementeren in de organisatie en er een succes van maken?

Praktische informatie

  • De opleiding duurt ongeveer 3 uur.
  • De opleiding vindt plaats in een zaal waar de deelnemers met elkaar in gesprek kunnen gaan (rond een tafel, in een U-opstelling, in een kring, …) en waar er ruimte is om op grote papieren en posters te schrijven en deze op te hangen aan de muur. Dit kan op locatie binnen het bedrijf of bij ons op kantoor.
  • De workshop werkt best met 4-8 deelnemers met volgende eigenschappen: 
    • Medewerkers van je organisatie die in (in)direct contact komen met de nieuwe technologie.
    • Medewerkers die ook andere collega's kunnen vertegenwoordigen tijdens de sessie. (vakbondsafgevaardigden, teamleaders, etc.).
    • Minstens 2 moderatoren zodat de deelnemers vrij kunnen praten over hun zorgen en wensen. 

Het materiaal dat wordt gebruikt tijdens de workshop bestaat uit brown papers of grote vellen om notities te maken, stiften, post-its en tape.

Downloads

*De modules zijn beschikbaar onder een CC BY 4.0 licentie en mogen dus gedeeld en bewerkt worden zonder onze toestemming te vragen, zolang je ons als bron of auteur vermeldt en aangeeft als er aanpassingen zijn gebeurd.
Download hier het draaiboek

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over deze opleiding? Neem dan snel contact met ons op.

Logo ESF