Advanced Materials and Manufacturing Technologies united for Lightweight
Met de steun van
Project beschrijving
Lichtgewicht bouwen is belangrijk voor een koolstofarme en efficiënte circulaire economie. KMO's profiteren echter nog niet optimaal van het wetenschappelijk en technisch bereikte toepassingspotentieel van geavanceerde lichtgewichtmaterialen. Het door de EU gefinancierde AMULET-project heeft tot doel de penetratie van geavanceerde lichtgewichtmaterialen te bevorderen door regio- en sectoroverschrijdende kennisuitwisseling in vier sectoren:
- De automobielsector;
- De lucht- en ruimtevaartsector;
- De energiesector;
- de bouwsector.
AMULET zal het onaangeboorde innovatiepotentieel voor KMO's op het gebied van lichtgewichtconstructies ontsluiten en nieuwe waardeketens identificeren voor geavanceerde lichtgewichtmaterialen zoals composietmaterialen met een polymeermatrix, composietmaterialen met een keramische matrix en lichte metaallegeringen. Kmo's die aan AMULET-demonstratieprojecten deelnemen, krijgen technische opleidingssteun en business-to-business coaching om de commercialisering van hun innovatieve oplossingen te versnellen.
Project doelstellingen
Om het ambitieuze doel van een koolstofvrije en efficiënte circulaire economie te bereiken, is vastgesteld dat lichtgewicht constructies een sleutelrol spelen. Daarbij heeft de toepassing van geavanceerde lichtgewichtmaterialen, zoals vezelversterkte polymeren, keramische matrixcomposieten en lichte metaallegeringen, de afgelopen decennia al een aanzienlijke gewichtsvermindering mogelijk gemaakt, terwijl de prestaties zijn verbeterd.
Het toepassingspotentieel van geavanceerde lichtgewichtmaterialen dat op wetenschappelijk en technisch gebied is bereikt, is echter nog niet volledig benut door kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's). Het trans-Europese project AMULET heeft tot doel dit innovatiepotentieel van KMO's te benutten door middel van een regio-overschrijdende, sectoroverschrijdende, gefinancierde kennisuitwisseling. Dit zal nieuwe, pan-Europese waardeketens voor geavanceerde lichtgewichtmaterialen tot stand brengen.
Project partners
- Technische Universität Chemnitz (Project Coordinator)
- Bydgoszcz Industrial cluster
- Associacio Cluster de Materials Avançats de Catalunya
- Flanders Make
- Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet NTNU
- Institut Jozef Stefan
- I.M.A.S.T. - Distretto Sull'Ingegneria dei materialia polimerici e compositi e struture SCARL
- Polymeris
- Pecs-Baranyai Kereskedelmi es Iparkamara
- Cluster Meccatronica e Motoristica
- Moravskoslezsky Automobilovy Klastr OS
- Fundingbox Accelerator SP ZOO
- Bax Innovation Consulting SL