Innovaties Industrie 4.0 in productie

Ontdek onze nieuwste innovaties rond Industrie 4.0 in productie
Industrie 4.0 is als term ondertussen ingeburgerd. De technologie daarentegen is nog niet overal geïmplementeerd. Artificiële Intelligentie, Digital Twins, data, lokalisatie, etc. zijn slechts enkele sleutelwoorden rond productie-innovaties die we dit jaar realiseerden.
Andere thema's:
Plug-en-play UWB-lokalisatie
Mensen en objecten in een industriële omgeving zijn continu in beweging. Hun locatie kennen wordt steeds belangrijker maar door de complexiteit van indoor lokalisatiesystemen is dit vaak moeilijk te bereiken. Traditioneel wordt er voor indoor lokalisatie gebruik gemaakt van vaste ankerpunten waarmee men de posities van mensen en objecten meet, vergelijkbaar met de functie van GPS-satellieten in een outdoor lokalisatie systeem. Helaas is een dergelijk systeem moeilijk op te zetten en bovendien amper aan te passen nadat het operationeel is.
Om hier een oplossing voor te bieden ontwikkelden we een automatisch, plug en play Ultra Wide Band (UWB) indoor lokalisatie systeem. Het systeem werkt zonder vaste ankerpunten, maar met willekeurig geplaatste UWB-ankers die automatisch hun relatieve positie ten opzichte van elkaar berekenen. Wanneer een persoon of object een UWB-tag draagt en tussen de ankerpunten beweegt, zal het systeem de locatie in relatie tot de ankerpunten visualiseren. Aangezien het systeem volautomatisch is – je moet enkel de UWB-ankers in de ruimte plaatsen – is de setup 90% sneller dan een traditioneel UWB-lokalisatiesysteem.
Nauwkeurige positiedetectering van objecten door 2D camera’s
Robots worden steeds slimmer nu Artificiële Intelligentie steeds meer zijn weg vindt naar industriële toepassingen. Maar om optimaal te werken hebben AI-algoritmes nood aan grote training datasets, en het genereren van deze datasets is erg tijdrovend en duur.
Om dit proces te versnellen hebben we een end-to-end artificiële intelligentie workflow ontwikkeld die het object herkent en zijn positie inschat. We vertrekken hierbij van synthetische data die we uit het CAD-bestand van een object halen. Hiermee realiseren we een fotorealistische training dataset en trainen we vervolgens AI-modellen voor deze taken. De uitkomst van dit AI-model is een 2D-visiesysteem dat robots verschillende taken, zoals bin picking of assemblage, laat uitvoeren zonder daarbij afhankelijk te zijn van dure 3D-visiesystemen. Onze workflow laat ingenieurs toe om sneller visie-ondersteunde robottoepassingen op te zetten. Bovendien is deze workflow veel robuuster en sneller in vergelijking met wat mogelijk zou zijn wanneer je echte foto’s maakt van een object. In plaats van duizenden foto’s te trekken en deze te verzamelen in training datasets gebruiken we nu synthetische data om een training dataset te genereren. Op deze manier kunnen we in enkele uren tijd een dataset genereren, wat een hoop ontwikkelingstijd en kosten uitspaart.
Data-efficiënte AI- en digital twin-technologieën voor foutdetectie en voorspelling van de resterende nuttige levensduur van industriële machines
Nauwkeurige foutdetectie en het voorspellen van de resterende levensduur van industriële machines en productielijnen zijn bijzonder uitdagend wanneer er weinig data beschikbaar is. In veel gevallen bieden zelfs state-of-the-art oplossingen dan geen betrouwbare resultaten.
Daarom ontwikkelden we algoritmes voor het detecteren van fouten en het voorspellen van de nuttige levensduur van kogellagers door middel van data-efficiënte Artificiële Intelligentie en Digital Twin technologie. Onze algoritmes presteren beter dan de huidige state-of-the-art benchmark algoritmes, zelfs wanneer er slechts een gelimiteerde hoeveelheid trainingdata beschikbaar is. De operator kan alles volgen via een dashboard waarop, in dit geval, de status van de kogellagers te monitoren is. Deze nieuwe technieken resulteren in minder downtime voor productielijnen, verbeterde onderhoudsplanning en een verminderd risico op escalerende schade.
De scherpte van boorgereedschap monitoren met slimme tool
Boren in composieten is een uitdaging. Zo kunnen delaminatie of versplintering van het materiaal voorkomen tijdens het bewerken van composieten. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door versleten boorgereedschappen. Boren, en ander freesgereedschap, verslijten onvoorspelbaar door de specifieke structuur van composieten. Dit maakt het moeilijk om te voorspellen wanneer het boorgereedschap vervangen moet worden. Een goed boorresultaat is namelijk ondenkbaar zonder scherp boorgereedschap.
Om hiervoor te zorgen hebben we een optisch meetinstrument gebouwd dat het oppervlak van het boorgereedschap reconstrueert in 3D en vervolgens slijtage detecteert. Omdat we in een CNC meten, kunnen we het boorgereedschap in een aantal seconden nakijken. Een visuele inspectie zou minuten in beslag nemen. Dit is niet enkel veel sneller, maar ook veel kost-efficiënter aangezien er geen mensen aan te pas moeten komen. Bovendien reduceer je zo verliezen in productkwaliteit door bot boorgereedschap.
Een snelle programmeeroplossing voor multi-vrijheidsgraden robot optimale controle
Een hedendaagse productieomgeving zonder robots is nog moeilijk voor te stellen. Toch is het programmeren van robots een ingewikkeld en moeilijk proces, zeker in toepassingen zoals knip- en plooiwerk, lassen, polijsten en lasersnijden. Robotsystemen dienen daarbij geprogrammeerd te worden met een grote bewegingsvrijheid. Huidige methodes vragen veel manuele afstelling en programmatie en zijn vaak sub-optimaal op vlak van snelheid en productiviteit.
Om het programmeren te vereenvoudigen ontwikkelden we een toolchain die de robotprogrammeur ondersteunt tijdens de verschillende stappen in het programmeringsproces. We demonstreren deze technologie op een “bin picking” taak. Door middel van een handige gebruikersinterface kan de programmeur de werkomgeving van de robot visualiseren en bepaalde taakparameters veranderen. Vervolgens wordt het robotprogramma live geüpdatet met verschillende locaties voor “bins” en obstakels en worden er automatisch nieuwe bewegingsplannen berekend. Door gebruik te maken van deze toolchain wordt het berekenen van optimale robot bewegingsplannen veel eenvoudiger, wat de uitroltijd sterk verminderd. De toolchain biedt aan programmeurs veel flexibiliteit en efficiëntie. Zij moeten enkel de afmetingen en locatie van de “bins” en obstakels ingeven. Vervolgens berekent de toolchain automatisch een “ongeval-vrije” route voor de robot, zonder dat de programmeur daarbij manueel waypoints in moet geven. Bovendien zijn de bewegingen van de robot vloeiender en sneller. Hierdoor is onze toolchain maar liefst 30% efficiënter in vergelijking met de huidige benchmarks.
Tool voor het automatisch genereren en configureren van discrete eventsimulatie modellen
Discrete eventsimulatie modellen zijn niet enkel nuttig om inzicht te krijgen in de opbouw van een productieomgeving, maar ook om de impact van specifieke beslissingen op de algehele prestaties te beoordelen. Toch worden ze nog te weinig gebruikt, meestal omdat het maken van dit soort modellen te veel inspanningen vraagt.
Daarom hebben wij een plug-in ontwikkeld voor een discreet eventsimulatie softwarepakket, Flexsim. Met onze plug-in kunnen we automatisch een model genereren en scenario’s simuleren gebaseerd op ‘AutomationML’ input bestanden. Een gebruiker kan via de gebruikersinterface een nieuwe productieomgeving ontwerpen en configureren. De tool zal vervolgens de prestaties van de productielijn simuleren en de prestaties weergeven. Onze plug-in verlaagt de barrière voor maakbedrijven om simulatiesoftware te gebruiken als beslissingsondersteuning. Bovendien reduceren we de tijd die nodig is om een simulatie te maken van je productieomgeving met meer dan 50% in vergelijking met traditionele simulatiesoftware die gebruikt maakt van CAD-modellen.
SmartFactory 2.0
Industrie 4.0 dwingt maakbedrijven om meer te investeren in moderne technologieën om op maat te kunnen produceren aan de prijs van massaproductie. Toch ontbreekt het bij veel bedrijven aan de juiste kennis om “mee” te zijn met deze nieuwe standaarden.
SmartFactory is een ecosysteem waarin wij, samen met 9 industriële partners, een flexibele assemblagelijn hebben gebouwd. Met dit ecosysteem demonstreren we de huidige status van de technologie. Hierdoor zullen bedrijven ook kunnen evolueren naar Industrie 4.0-waardige productie-systemen. Binnen dit concept focussen we ons op 4 hoofdpilaren van Industrie 4.0: Standaardisatie, Digital Twins, Mensgerichtheid en Internet-of-Things. De SmartFactory toont het assemblageproces van een zaklamp, met de verschillende voordelen van ieder concept: Toegenomen productiviteit, toegenomen flexibiliteit, toegenomen kwaliteit en toegenomen snelheid.
Een offline digital twin voor het creëren van toegevoegde waarde uit je beschikbare data
Bedrijven leggen enorme hoeveelheden data vast tijdens hun productieproces. Toch is het moeilijk om uit deze data toegevoegde waarde te halen omdat ze in veel gevallen op verschillende manieren en op verschillende locaties opgeslagen worden. Daarnaast vereist dit proces een enorm technisch inzicht dat de kennis van het probleemdomein overstijgt. Het gevolg hiervan is dat datawetenschappers momenteel tot 80% van hun tijd besteden aan het ophalen van gegevens in het juiste formaat, waardoor er slechts 20% van hun tijd overblijft voor de kern van hun job, namelijk het verkrijgen van zinvolle inzichten die toegevoegde waarde creëren voor het bedrijf.
Daarom hebben we offline digital twins ontwikkelt die kennisgrafieken bevatten. Met behulp van deze grafieken kan je team de data snel en flexibel analyseren. Bijvoorbeeld om correlaties tussen productkwaliteit en productproces te analyseren. Met deze oplossing kan je extra toegevoegde waarde creëren terwijl je minder IT-vaardigheden nodig hebt én hoef je je geen zorgen te maken over waar de data eigenlijk opgeslagen is, in welke database of in welk opslagformaat. Dit resulteert in een verminderding van je inspanning op het gebied van data-analyse, en zorgt voor antwoorden op belangrijke vragen over je beschikbare data die anders onbeantwoord zouden blijven.