Ontwerp voor levenscyclus
We verminderen de ontwerponzekerheden door gegevens uit de productie-, validatie- of bedrijfsfase te vertalen naar bruikbare ontwerpinformatie. Met onze unieke aanpak leggen we deze moeilijk te meten gegevens vast via datagestuurde digital twins, verrijkt met fysisch geïnspireerde modellen.
Wat bieden we aan?
Om toekomstige ontwerpen van uw machines en componenten te verbeteren, houden we rekening met de verschillende fasen in de levenscyclus van deze machines/componenten. Kennis en informatie over productieregels en -impact, assemblageprocessen en het effect op de productprestaties worden geobjectiveerd en gebruikt in het productontwerp. Dit stelt ons in staat om:
- het productontwerp te optimaliseren door rekening te houden met verschillende aspecten van de levenscyclus, zoals de maakbaarheid en de assemblage;
- de parameters van het productieproces met betrekking tot de prestatie-eisen te optimaliseren;
- bij het optimaliseren van een ontwerp rekening te houden met informatie die is vastgelegd in ontwerpregels. Deze inzichten kunnen voortkomen uit menselijke ervaringen, simulaties of het gebruik van digital twins.
Onze unieke software
Wij maken in dit proces gebruik van verschillende unieke softwaretools:
- In eigen huis ontwikkelde Matlab-onderzoekscodes om (niet-lineaire) eindige elementen, (flexibele) multi-body-systemen en versnellingsdynamica te modelleren.
- In eigen huis ontwikkelde methode voor optimalisatie van procesprestaties en een ontwerp voor de assemblage.
Getuigenis uit de praktijk
In een recente samenwerking met CNHi hebben we geholpen bij de ontwikkeling van een verbeterd ontwerpproces. Hiermee zijn we in staat om een nauwkeurige beoordeling van de duurzaamheid van mechanische onderdelen in mechanismen met hoge cyclussnelheden te verzekeren.
Probleem
In pre-prototype-fases is het moeilijk om realistische belastingvoorwaarden te verkrijgen om de duurzaamheid van mechanische onderdelen te beoordelen.
Oplossing
Met behulp van een flexibel multi-body-model van een volledig systeem en een geavanceerde techniek voor de efficiënte extractie van vervormingen en spanningen, kunnen we voor nieuwe ontwerpen representatieve componentbelastingen genereren. Vertrekkend vanuit concepten die met behulp van onze toolboxen ontwikkeld werden, hebben we geassisteerd bij het opzetten van een proces dat gebruik maakt van commerciële software die in de dagelijkse engineeringpraktijk geïntegreerd kan worden.
Toegvoegde waarde voor de klant
De ontwikkelde methoden en tools stellen CNHi in staat om de duurzaamheid van componenten in een pre-prototyping-fase op een doeltreffende manier te beoordelen en om het ontwerp van nieuwe componenten aan te scherpen met het oog op een verbeterde duurzaamheid. Door gebruik te maken van een modelgebaseerd kader kunnen iteraties in een latere fase van het ontwerpproces vermeden en de ontwikkelingskosten en -tijd verlaagd worden.