Computerondersteund ontwerp van mechatronische producten
Door de toegenomen complexiteit (meer componenten, functies, technologieën, enz.) van mechatronische producten is het gebruik van modellen voor het ontwerpen van deze producten onvermijdelijk geworden. Zonder ondersteunende tools zou het ontwerpen en analyseren van productconcepten bijzonder moeilijk en zeer tijdrovend zijn.
We bieden computerondersteunde ontwerptools aan die verschillende ontwerpconcepten genereren en optimaliseren om de door u gewenste specificaties te bereiken.
Wat bieden we aan?
Steunend op onze uitgebreide expertise in computerdesignsynthese definiëren en ontwikkelen we geparametriseerde dynamische prestatiemodellen. Een belangrijk punt hierbij is het selecteren van de juiste modelstructuur op basis waarvan de benodigde ontwerpkenmerken opgenomen kunnen worden. Daarnaast versnellen we de conceptuele ontwerpfase door het genereren en evalueren van ontwerpkandidaten. Door middel van gerichte modelbenaderingen maken we de analyse van het energieverbruik, de belasting van de componenten en de NVH-prestaties mogelijk.
Een modelgestuurde ontwerpaanpak biedt voordelen voor zowel systeemintegrators als bedrijven die componenten ontwerpen. Deze benadering helpt bij het oplossen van grootschalige optimalisatieproblemen die zich voordoen bij het ontwerpen van mechatronische producten. De dynamische prestatiebeoordeling wordt vooraf in het pre-prototypestadium geladen zodat bedrijven een beeld krijgen van hun ontwerp-'hotspots'.
Onze unieke software
We maken in dit proces gebruik van verschillende unieke softwaretools:
- In eigen huis ontwikkelde modellerings- en simulatietools
- In eigen huis ontwikkelde optimalisatietoolboxen
Getuigenis uit de praktijk
In het VLAIO Baekeland-project hebben we, in samenwerking met Picanol, geholpen bij het verbeteren van het ontwerp van hogesnelheidsweefgetouwen, waardoor hogere operationele snelheden met minder kans op falen gerealiseerd konden worden.
Probleem
Een aantal structurele componenten waren niet geoptimaliseerd wat betreft hun operationele werkomstandigheden binnen het globale systeem, waardoor de globale prestaties beperkt werden.
Oplossing
Door een combinatie van flexibele simulaties met meerdere frames en het optimaliseren van de topologie konden we het ontwerp verbeteren. Met behulp van onze zelf ontwikkelde toolboxen konden we een state-of-the-art raamwerk opzetten waarmee de structurele topologie van een component geoptimaliseerd kan worden met een nauwkeurige beschrijving van de operationele lasten.
Toegevoegde waarde voor de klant
De ontwikkelde tools stellen Picanol in staat om het ontwerp van hun componenten op een unieke manier te verbeteren binnen een markt waar een paar gram hier en daar het verschil kan maken bij het bouwen van de best presterende weefmachines.