Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Onze diensten > Testen en validatie > Test faciliteiten voor productie-optimalisatie

Test faciliteiten voor productie-optimalisatie

Als Vlaams onderzoekscentrum bieden we in heel Vlaanderen testinfrastructuur aan. Deze testinrichtingen zijn vooral gericht op productvalidatie of productie-optimalisatie en zijn gelegen in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Lommel.

Hieronder vindt u alle testinrichtingen die we voor productie-optimalisatie ter beschikking stellen. 

Bent u op zoek naar andere testinrichtingen?

Contacteer ons

Testinfrastructuur voor flexibele montageoplossingen

Robots en Cobots

Ons uitgebreid gamma van robots, collaboratieve robots en robotarmen vergemakkelijkt het testen van oplossingen op het vlak van automatisering en de samenwerking tussen mens en robot. We helpen bedrijven om voor hun specifieke montageprobleem de optimale robotapplicatie te identificeren en om met behulp van onze robots en cobots proof-of-concept uitvoeringen te ontwikkelen.

Maak kennis met onze robots


Virtual reality en augmented reality-toepassingen

Nieuwe, digitale technologieën zoals augmented reality (toegevoegde realiteit) en virtual reality (virtuele realiteit) maken kenniswerkers van operatoren. Onze infrastructuur bevat hardware en software om virtuele en toegevoegde realiteitstoepassingen in realistische industriële bedrijfsomstandigheden te demonstreren, te testen en in te voeren. Op die manier tonen we hoe deze nieuwe technologieën operatoren kunnen helpen om een hoge productvariabiliteit te verwerken en menselijke fouten te verminderen en dus om de productiviteit te verbeteren.

Ontdek hier alle VR- en AR- testinrichtingen


Systemen om cognitieve en fysieke belasting te meten

Operatoren zijn cruciaal in het productieproces van veel bedrijven. Om gezondheidsproblemen die geassocieerd worden met arbeidsintensieve productiemethoden te voorkomen, is er een duidelijke behoefte om de belasting van operatoren te meten. We beschikken over testapparatuur om zowel de cognitieve als fysieke belasting te meten. Bovendien kan de infrastructuur in combinatie met virtuele en toegevoegde realiteit gebruikt worden om, onder andere, de ideale werkcelconfiguratie te bepalen en ergonomische studies mogelijk te maken.

Ontdek al onze systemen voor het meten van belasting


Demonstratie- en valideringslabs voor flexibele montage

We valideren flexibele montageconcepten en collaboratieve werkplekken waar mensen en robots zij aan zij kunnen werken. Samen met onze klanten ontwikkelen we montageoplossingen op maat van hun producten. We ontwikkelen een proof-of-concept van deze oplossingen en helpen operatoren om zich vertrouwd te maken met deze nieuwe technologieën.

Slimme sensoren zijn hierin van essentieel belang. Daarom bieden we flexibele infrastructuur aan om de haalbaarheid van sensoren te bepalen alsook een gecontroleerde omgeving om experimenten uit te voeren om hun kwetsbaarheid vast te stellen.

Ontdek de toekomst van flexibele montage en productie


Pilootlijn voor vrije-vorm-optica

Deze allesomvattende technologie-infrastructuur voorziet in op maat gemaakte optische componenten en systemen evenals op maat gemaakte innovatieve optische en fotonische sensoren. Bovendien wordt de lokale prototypinglijn ook gebruikt voor de inspectie en kwalificatie van optische toestellen.

Ontdek hier onze pilootlijn voor vrije-vorm-optica


Pilootmachines voor additieve productie

Additieve productie is een essentiële technologie om specifieke productie-uitdagingen aan te pakken. 3D-printen maakt het mogelijk om op aanvraag, in één doorlopend proces, complexe producten te maken. Productiviteits- en kwaliteitsbeperkingen blijven echter een belangrijke technologische barrière voor de grootschalige integratie ervan in de markt. We beschikken over open en modulaire additieve productieplatformen voor onderzoek naar de verschillende types van additieve productie.

Ontdek hier al onze additieve productieoplossingen


Lab voor verlijming van samengestelde materialen en mechanische verbindingen

Het ‘Joining & Materials Lab’ is een proeftuin waarin we in industrie-relevante omstandigheden het volledige verbindingsproces dupliceren. Dit stelt ons in staat om bedrijven te ondersteunen bij het selecteren van het juiste verlijmings- en verbindingsproces voor hun specifieke toepassing. In ons lab kunnen we stukken tot 1,5 meter assembleren. Onze robots en cobots helpen ons om grotere panelen te hanteren.

Ontdek ons Joining & Materials Lab