Nieuw onderzoekslabo ‘AugmentX’ officieel geopend
Nieuw onderzoekslabo ‘AugmentX’ officieel geopend
Gisteren openden we ons nieuwe onderzoekslabo ‘AugmentX’ aan de Vrije Universiteit Brussel. In dit labo focussen we ons op ondersteunende technologieën voor fysieke arbeid, zoals exoskeletten en bewegingsmetingen.
Ergonomie op de werkvloer
Een betere ergonomie op de werkvloer, daar heeft iedereen baat bij. Een betere ergonomie betekent gezondere werknemers en minder ziekteverzuim. Daarnaast zorgt de juiste ondersteuning ervoor dat ook oudere werknemers zware fysieke arbeid langer kunnen volhouden. Daarom draait ons nieuwe AugmentX labo rond innovatie op het vlak van technologie om fysieke arbeid te ondersteunen. De focus ligt hierbij op exoskeletten, bewegingsregistratie en simulaties van industriële opstellingen.
Wat doen we binnen AugmentX?
Vanuit AugmentX bieden we verschillende diensten aan voor de industrie rond deze 3 topics:
- Proeven van Exoskeletons (workshop, uitleen, opvolging);
- Uitwerken van technologie demonstratoren met collaboratieve robots (industrie 4.0/5.0 waar de mens centraal blijft staan);
- Diepgaande ergonomische analyse, exoskeletons worden mee gesimuleerd, etc, met een adviserende rol naar ergonomen. Dit kan heel gecontroleerd in een lab setting of iets minder accuraat op de werkvloer.
Daarnaast voeren we er ook uitgebreid wetenschappelijk onderzoek in projecten die de menselijke fysieke en cognitieve stress evalueren. Door onze expertise rond het geïntegreerd meten van beweging, krachten en fysiologische signalen kunnen we snel goede resultaten behalen.
Exoskeletten en bewegingsregistratie
Het AugmentX labo is uitgerust met een aantal exoskeletten. Deze draagbare, gerobotiseerde frames ondersteunen mensen bij fysiek zwaar werk. Denk bijvoorbeeld aan het tillen van zware lasten, of handenarbeid boven het hoofd. Een exoskelet (letterlijke betekenis: uitwendig skelet) doet denken aan een rugzak met uitstulpingen aan de armen en zit vol met techniek. Het ondersteunt o.a. de ruggengraat, nek en armen waardoor zware inspanningen gemakkelijker worden. Momenteel zijn exoskeletten nog niet breed ingeburgerd in de industrie. Onder andere door de hoge prijzen, al zakken deze wel jaar na jaar. In AugmentX leggen we ons toe op de mogelijkheden en innovaties rond exoskeletten. We kunnen daarbij gerust zeggen dat onze methodologie enkele jaren voorloopt op de huidige state-of-the-art.
Ons AugmentX labo beschikt ook over meetsystemen om de ergonomische belasting van specifieke taken in kaart te brengen. Terwijl een operator de taak uitvoert zorgen speciale drukgevoelige vloertegels, gecombineerd met meer dan een dozijn camera’s, voor een enorme stroom aan data. Via onze software zetten we deze data vervolgens om in een gedetailleerde analyse van de belasting op spieren en gewrichten. Van zodra de pijnpunten in kaart zijn gebracht, kunnen we bedrijven helpen de beste technologische hulp te kiezen om hun operatoren te ondersteunen. Afhankelijk van de taak kan dit een exoskelet zijn, maar ook een robot, cobot, of ander toestel.