Innovatieve assemblagecel geeft boost aan het zelfvertrouwen van maatwerkers

Innovatieve assemblagecel geeft boost aan het zelfvertrouwen van maatwerkers

Masterstudenten Industrieel Ingenieur elektromechanica, Jérémy Hendrickx en Kevin Houben, werkten in opdracht van Bewel aan een assemblagecel waarin maatwerkers met behulp van de Arkite HIM (Human Interface Mate) en een collaboratieve robot (UR5) een zestiendelig product individueel leren assembleren. Het feit dat ze - in plaats van één specifieke - alle assemblagetaken kunnen uitvoeren geeft echt een boost aan het zelfvertrouwen van de maatwerkers.

“Met behulp van technologie willen we het kennen en kunnen van onze medewerkers vergroten, hen complexere taken laten uitvoeren en de foutenlast verminderen.” aldus Benny Claes, Innovation en Technology engineer bij Bewel. Daarom ging Bewel in het kader van het CEROS-Coock project aankloppen bij de ‘buren’ van de ACRO onderzoeksgroep van FlandersMake@KULeuven op campus Diepenbeek. Samen dienden ze een masterproef in bij de opleiding Industriële Ingenieurswetenschappen: 'Ontwikkeling en validatie van een inclusieve assemblagecel ter opleiding en opvolging van maatwerkers’.

Menselijke aspect als meerwaarde

Masterstudenten Jérémy Hendrickx en Kevin Houben kozen beiden heel bewust voor deze opdracht. De meerwaarde lag voor hen in het menselijke aspect in deze masterproef. “Net het feit dat we uiteindelijk ook met de maatwerkers aan de slag konden voor de testen maakte het zo interessant. In een pure onderzoekssetting zou ik niet voor deze masterproef gekozen hebben.” aldus Kevin.

Werk -en trainingscel voor assemblage

Naast het menselijke aspect was er natuurlijk ook de technologische uitdaging. Onder begeleiding van PhD-onderzoeker Martijn Cramer ontwikkelde en implementeerde de masterstudenten binnen Bewel een werk- en trainingscel om maatwerkers een zestiendelig product te laten assembleren met behulp van de HIM (Human Interface Mate) en een collaboratieve robot. De HIM is een door Arkite ontwikkeld apparaat dat operatoren assisteert bij assemblageprocedures door middel van lichtprojecties en digitale werkinstructies. De collaboratieve robot (UR5) ondersteunt de maatwerker tijdens het assemblageproces door onderdelen aan te geven en/of assemblagestappen zelfstandig uit te voeren.

Tevreden met de resultaten

“We zijn uiterst tevreden met de resultaten die de studenten en onderzoekers hebben neergezet. Validatietesten toonden aan dat de HIM een grote meerwaarde biedt voor de groep van maatwerkers die de assemblage-acties zonder deze assistieve technologie niet zelfstandig kunnen uitvoeren” aldus Benny Claes.

Ook Eline Bijloos, de opleidingscoördinator binnen Bewel is opgetogen met de behaalde leercurves. “We zien een aantoonbare verbetering van de prestaties en dit in een korte periode. En deze nieuwe technologie werd ook zeer goed onthaald bij onze maatwerkers zelf. Het plan is dan ook deze uitgewerkte werkcel te integreren in het opleidingstraject van onze maatwerkers.

Prof. Karel Kellens, promotor van de masterproef, vatte het resultaat samen als: "Een mooi voorbeeld waar integratie van onderzoek en innovatieve technologieën samen een antwoord bieden op concrete industriële en maatschappelijke noden”.

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over deze technologie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

More about