Industrie 4.0 rapport - Waar focussen bedrijven nu op?

Bevinding 10: Voorraadbeheerstrategieën verschuiven naar het verzekeren van beschikbaarheid

Als gevolg van de corona-crisis verschuift de kijk op voorraadbeheer naar beschikbaarheid, wat betekent dat 22% van de bedrijven meer voorraad aanhoudt om minder afhankelijk te zijn van vertragingen in de toeleveringsketen. Bijna de helft van de bedrijven overweegt hun supply chain-strategie aan te passen.

Impact of pandemic on inventory strategy management

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van onze ondernemingen bij de invoer van goederen en onderdelen snel aan het licht gebracht. In een mum van tijd haperde de internationale aanvoer van goederen en liepen de productieprocessen grote vertragingen op.  Als gevolg daarvan hebben deze verstoringen van de toeleveringsketen een aanzienlijke impact gehad op de voorraadstrategie en het beheer van de toeleveringsketen. Terwijl vóór de Corona-crisis 38% van de bedrijven zich richtte op kostenoptimalisatie door een minimale voorraad aan te houden en slechts 16% zich richtte op beschikbaarheid door een strategische voorraad aan te houden, is dat beeld vandaag volledig verschoven. Nu richt 35% zich op een strategische voorraad en probeert nog slechts 16% de kosten te drukken door een minimale voorraad aan te houden. Het aantal bedrijven dat een evenwicht tussen beide tracht te vinden, is licht gestegen van 28% tot 32%.

Ook is 50% van de bedrijven van plan hun toeleveringsstrategie aan te passen als het gaat om de herkomst van hun onderdelen. 20% gaat op zoek naar meer Europese leveranciers ter vervanging van wereldwijde leveranciers, terwijl 17% op zoek is naar een meer gediversifieerd pakket van leveranciers om minder afhankelijk te zijn van hun huidige leveranciers. Slechts 8% van de bedrijven overweegt zich meer te richten op leveranciers die in België gevestigd zijn om minder afhankelijk te worden van internationale sourcing. 5,5% heeft andere plannen.

Supply chain strategy adjustments after pandemic

 

Schaarsheid van elektronische chips

De componenten die momenteel de meeste problemen veroorzaken in de toeleveringsketen wat de leveringstermijnen betreft, zijn elektronische chips. Het is algemeen bekend dat veel techbedrijven als gevolg van de coronapandemie te kampen hebben met een schaarste aan elektronische chips. Wanneer wordt gevraagd naar de werkelijke impact, zegt 23% dat dit een echt probleem is geworden dat grote gevolgen heeft voor hun activiteiten, terwijl 25% zegt dat het slechts een geringe impact heeft. Slechts 13% van deze bedrijven verwacht helemaal geen problemen, terwijl nog eens 10% verwacht dat het in de toekomst een probleem zal worden. 20% van de bedrijven heeft helemaal geen behoefte aan elektronische chips.

Issues due to scarcity of electronic chips

 

Download het volledige rapport hier

Wil je graag meer weten? Vul het formulier hieronder in en download het Industrie 4.0 rapport.