Industrie 4.0 rapport - Waar focussen bedrijven nu op?

Bevinding 1: Duurzaamheid is de motor van de industrie

Duurzaamheid is niet langer een optie - het is een noodzaak. Bedrijven begrijpen dat het creëren van duurzame producten, diensten en productie de nieuwe norm wordt om te overleven in de maakindustrie. Met een gemiddeld belang van 70% voor verschillende deelaspecten geven de deelnemende bedrijven aan dat duurzaamheid hoog op hun agenda staat.

In de strategie van Flanders Make is het concept van de totstandbrenging van een duurzame maakindustrie onderverdeeld in vier hoofdpijlers.

Sustainable industry

 

Menselijke economie

Een andere belangrijke pijler bij het creëren van een duurzamere economie is aandacht voor het menselijke aspect. Een menselijke economie zou een economie zijn die zich richt op het welzijn van mensen en hun volledige potentieel ontplooit met behulp van moderne technologieën. Gemiddeld besteedt bijna 75% van de bedrijven aandacht aan het creëren van een meer mensgerichte economie, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het creëren van werkbaar werk. Ten tweede, hoewel we zien dat de meeste bedrijven ook repetitieve arbeid heroverwegen of hun werknemers bij- en omscholen voor de 21e eeuw, is het gebruik van fysieke en cognitieve augmentatie een concept waar ze minder vertrouwd mee zijn.

Circulaire economie

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, componenten en producten zo weinig mogelijk van hun waarde verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat. Als het gaat om het creëren van een circulaire economie, richten de meeste bedrijven zich nu op het verlengen van de levensduur van producten door middel van (voorspellend) onderhoud en (slimme) reparatie. Naast het verlengen van de levensduur van producten, maken het herfabriceren van gebruikte producten en het produceren van producten met zero waste de top 3 compleet. De minst interessante strategie lijkt het aanbieden van producten als een dienst met behoud van eigendom. In het algemeen lijken de meeste bedrijven naar een ''duurzamere'' economie toe te werken door zich te richten op het creëren van een groene economie in plaats van een circulaire economie.

Download het volledige rapport hier

Wil je graag meer weten? Vul het formulier hieronder in en download het Industrie 4.0 rapport.