Start van het 3-jarig grensoverschrijdend Interreg project AACOMA

AACOMA: Samen met andere Europese onderzoekspartners versnelt en verbetert Flanders Make de productie van composieten

EMR Regio België, Nederland & Duitsland als hot spot voor de toekomst van lichtgewicht materialen en technologieën.

De Euregio Maas-Rijn biedt een enorm potentieel met zijn vele zeer innovatieve, toonaangevende bedrijven en vooral MKB's die actief zijn op het gebied van geavanceerde materiaalproductie in vele industriële sectoren, zoals de Automobielindustrie, Luchtvaart, Elektronica, Bouw en Infrastructuur, enz. De sector van de geavanceerde materialen groeit en consolideert gestaag met partijen als grondstofproducenten, academische- en R&D partijen en industriële OEM's.

Interreg Euregio Maas-Rijn investeert in de periode 2014-2020 € 96 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Via investeringen in grensoverschrijdende projecten investeert de Europese Unie in de economische ontwikkeling, innovatie, territoriale ontwikkeling en sociale inclusie en onderwijs van deze regio.

Verklaringen

Bernard Paquet, projectcoördinator van Centexbel/ België verklaarde:

"Centexbel, met een sterke ervaring in textiel en composieten, zal samen met zijn Interreg-partners en een adviesraad van internationale experts verschillende demonstratoren identificeren die een versnelde geavanceerde productie van composietonderdelen mogelijk zullen maken. Het kan gaan om nieuwe materialen en tussenproducten, hoogwaardige additieven, biogebaseerde producten en nieuwe composietmaterialen voor de productie van additieven".

Michael Effing, Managing Director van AMAC/Duitsland zei:

"Het belangrijkste doel van het project is om ongeveer 200 innovatieve MKB's met elkaar te verbinden en de banden aan te halen met de instituten van wereldklasse in de EMR-regio. We zullen 6 roadshow-evenementen faciliteren, waarbij belangrijke onderwerpen aan bod komen zoals geautomatiseerde productie, additieve productie of biogebaseerde materiaalsystemen in combinatie met matchmaking en trainingsevenementen. De eerste roadshow wordt gehouden op 24 september 2020 op de campus van de RWTH in Aken.

Prof. Gunnar Seide van de AMIBM/Nederland vult aan:

"AMIBM biedt al een internationaal masterprogramma biogebaseerde materialen. Het AACOMA-project zal een belangrijk element zijn voor grensoverschrijdend onderzoek en zal nieuwe spelers in de waardeketen uit de EMR-regio identificeren. Innovatieve bedrijven vinden markten voor hun nieuwe biogebaseerde bouwstenen, chemicaliën en polymeren. Hun succesverhalen en aankomende technologische doorbraken zijn nodig voor een duurzame toekomst".

Interreg Euregio Maas-Rijn

Interreg steunt AACOMA met bijna 1,5 miljoen euro aan middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt medegefinancierd door het Waalse Gewest, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Belgische provincie Limburg.

Project partners

Sirris
AM Biobased Materials
AMAC
CENTEXBEL
Université de Liège
Fontys University of Applied Sciences

Contact

Contact Mona Ziegler voor meer informatie.