SMARTY project gelanceerd om Europese KMO's te helpen bij het omarmen van de Industrie 4.0-revolutie

Het interregionale samenwerkingsproject, waarvoor de aftrap vorige maand in Prato (Italië) werd gegeven, wil onder haar leden een gemeenschappelijke beleidsbasis creëren om de belangrijkste uitdagingen aan te pakken die de ruime invoering van Industrie 4.0-oplossingen en hun activerend potentieel binnen het ecosysteem van Europese KMO’s momenteel nog verhinderen.

Zeven Europese regio’s hebben de krachten gebundeld om een gemeenschappelijke uitdaging aan te gaan: het verhoogde bewustzijn over en de invoering van Industrie 4.0-oplossingen onder kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) met regionale beleidsmaatregelen en programma’s, gekoppeld aan Structurele Fondsen, ondersteunen. De veertien partners van SMARTY willen een beleidsverandering op gang brengen en Industrie 4.0 in de komende jaren als het nieuwe paradigma voor de aansturing van industriële ontwikkeling promoten.

Met dit doel voor ogen zal SMARTY interregionale leeractiviteiten organiseren om oplossingen die al in één van de deelnemende regio’s getest zijn en in de regio’s van andere partners kunnen helpen bij het innoveren van hun industriële systemen, te identificeren, te analyseren en te delen. Deze ervaringsuitwisselingen zullen plaatsvinden tijdens Interregionale Thematische Seminaries en Interregionale Beleidsintroductieworkshops, die door de projectpartners op semesterbasis georganiseerd zullen worden en belangrijke onderwerpen zullen behandelen zoals: systemen voor het monitoren van de prestaties van productieprocessen (PPMS), predictieve monitoring- en onderhoudssystemen, virtual reality- en simulatietechnologieën en een slim logistiek- en netwerkmanagement. Het leerpotentieel dat in deze interregionale uitwisselingen ingebed zit, zal resulteren in het opnemen van nieuwe goede praktijken en projecten door de verschillende partners en op die manier de innovatie binnen regionale leveringsketens mogelijk maken.

EUROPESE SAMENWERKING OM INNOVATIE TE BEVORDEREN

“Natuurlijk is de vierde industriële revolutie niet alleen een zaak van technologie maar ook van samenwerking tussen Europese regio's. Het oppikken van geavanceerde productie-oplossingen is nog steeds een uitdaging voor KMO's: slechts één op vijf maakbedrijven heeft al gebruik gemaakt van geavanceerde productie-oplossingen. We moeten bij alle overheden in heel Europa capaciteit opbouwen om KMO's te helpen bij het omarmen van de Industrie 4.0-revolutie”, zegt Besnik Mehmeti, projectcoördinator voor SMARTY.

In totaal nemen veertien partners uit zeven Europese landen deel aan het project, met het gemeentebestuur van Prato (Italië) als leidend partner. Het consortium kwam al in oktober in Prato samen voor de startvergadering van het project. Hier werden de eerste acties, het globale actieplan en activiteiten rond ervaringsuitwisseling en communicatie besproken. De volgende stap wordt het eerste Interregionale Thematische Seminarie, dat in februari 2020 in Brussel, België, georganiseerd zal worden.

SMARTY wordt met een bedrag van ongeveer 1,99 miljoen euro (totaalbudget 2,42 miljoen euro) mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF), onder de koepel van het EU-programma ‘Interreg Europa’. Het project loopt over een periode van vier jaar en ging op 1 augustus 2019 van start.

Met de steun van