PhotonHUB demo & experience centers

PhotonHub Experience Center

In het kader van het PhotonHub Europe project heeft B-PHOT demonstration en experience centres opgezet. Deze experience centres zijn 3-daagse hands-on trainingen gericht op mensen uit de industrie. Als core labo van Flanders Make coördineert B-PHOT het Experience center rond Optics and Freeform optics. De eerste hands-on training is voorzien op 23 maart 2022. 

Over de training

Lenzen en spiegels zijn essentiële optische componenten in (niet-)beeldvormende systemen en worden momenteel in alle sectoren van de industrie gebruikt. Om systeemprestaties te maximaliseren met het oog op volumeproductie is de optimalisatie van het optiek-ontwerp in optisch hoogwaardig glas en kunststof essentieel.

In deze 3-daagse opleiding krijg je, als ingenieurs en productontwikkelaars uit de industrie, de fundamentele technische inzichten en vaardigheden in (vrije-vorm)optiek ontwerp, prototyping, metrologie en productie. De cursus behandelt de belangrijkste aspecten van sferische en asferische optische lenzen en spiegels en belicht de unieke voordelen van vrije-vorm optische oppervlakken. We illustreren prototyping, productie en optisch testen aan de hand van demonstraties en je doet praktische ervaring op met de modernste proeflijnapparatuur.

Praktische toepassingen uit verschillende industriesectoren dienen als illustratie. Dit unieke industriële 'hands on' opleidingsprogramma omvat specifieke tutorials, lesmateriaal en begeleiding door technische experts. Deelnemers krijgen toegang tot ultramoderne faciliteiten en kunnen praktische ervaring opdoen met topklasse apparatuur.

Voor wie?

De deelnemers hebben liefst een basiskennis van optica, al is dit niet noodzakelijk. De cursus is bij uitstek geschikt voor degenen die van plan zijn optische en vrije-vorm optische componenten te gebruiken voor hun specifieke beeldvormende en niet-beeldvormende toepassingen en die willen leren hoe zij deze via proeflijnen kunnen inzetten.

Verwacht resultaat

Bij het afronden van deze hands-on training mag je onderstaand resultaat verwachten:

  1. Basiskennis van "first time right" optica en vrije-vorm optica ontwerp, met inbegrip van tolerantie analyse en ontwerp voor fabricage;
  2. Inzicht in de unieke voordelen en toepassingen van vrije-vorm optica ten opzichte van hun conventionele (a)sferische tegenhangers;
  3. Prototyping van optische componenten in glas en kunststof van optische kwaliteit;
  4. Karakteriseren en testen van optische componenten met high-end metrologie-instrumenten;
  5. Repliceren van optische componenten in glas en plastieken van optische kwaliteit. 

Praktische informatie

  • Datum: 23 maart 2022
  • Locatie: VUB Photonics Campus, GOOIK, België
  • Maximum 12 personen per opleiding
  • Prijs: 750€ per persoon, inclusief training materiaal, lunch en diner.

Meer informatie en inschrijven

Wil je je inschrijven voor deze opleiding? Of wil je nog wat meer informatie? Kijk dan zeker eens op de PhotonHUB website.