Nieuwe Europese academie boost de vaardigheden en knowhow van de Europese industrie in de fotonicasector wereldwijd

Nieuwe Europese academie boost de vaardigheden en knowhow van de Europese industrie in de fotonicasector wereldwijd

Een consortium van meer dan 50 Europese topkenniscentra op het gebied van fotonica heeft een programma opgezet om duizenden werknemers uit de industrie op te leiden in de toepassing en ontwikkeling van innovatieve, op fotonica gebaseerde oplossingen voor enkele van de grootste uitdagingen van de samenleving, gaande van milieuduurzaamheid tot gezond leven en slimme infrastructuur.

De European Photonics Academy zal opleidingen aanbieden die verder gaan dan de collegezaal, met een sterke nadruk op praktijkgerichte opleiding. Cursisten zullen praktijkervaring opdoen door gebruik te maken van de modernste ontwerp-, fabricage- en testapparatuur en -faciliteiten. De opleidingscentra van de academie zullen unieke cursussen aanbieden over een breed scala van fotonicatechnologieplatforms en toepassingsgebieden. De academie heeft in eerste instantie een looptijd van vier jaar en het is duidelijk de bedoeling dat zij een duurzame langetermijnondersteuning voor de Europese industrie wordt.

De belangstelling voor fotonica neemt een hoge vlucht: de wereldwijde markt voor fotonica wordt geraamd op 615 miljard euro in 2020 en uit recent onderzoek blijkt dat de Europese fotonicamarkt meer dan twee keer zo snel groeit als het mondiale bbp. Voor veel bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), blijft het echter moeilijk om toegang te krijgen tot de geavanceerde technische knowhow en de praktische vaardigheden die nodig zijn om fotonicatechnologieën te gebruiken. De academie, die is opgezet door PhotonHub Europe, de door de Europese Commissie gefinancierde "full-service one-stop-shop Photonics Innovation Hub", zal het met name voor het mkb gemakkelijk maken om deze cruciale ontsluitende technologie ten volle te benutten voor hun eigen innovatieactiviteiten.

"De European Photonics Academy betekent voor het eerst dat het mkb een one-stop-shop heeft waar het kan kiezen uit een uitgebreid menu van opleidingsmogelijkheden, zodat het gemakkelijk wordt om precies die opleiding te volgen die aan zijn behoeften voldoet. Bedrijven kunnen er zeker van zijn dat hun werknemers een opleiding van topkwaliteit krijgen in de beste faciliteiten, aangezien PhotonHub toeziet op de kwaliteitsborging", aldus prof. Peter O'Brien van het UCC Tyndall Institute in Ierland, die de leiding heeft over de opleidingsondersteunende diensten van de academie. "Wij verwachten de komende vier jaar 6.000 Europese bedrijven met opleidingen te ondersteunen, die elk meerdere werknemers naar een of meer van onze cursussen sturen, waarbij enkele honderden bedrijven onmiddellijk fotonicatechnologieën gaan toepassen in hun toepassingen en productfabricage als "early adopters". Wij geloven dan ook dat de academie een enorme katalysator zal zijn voor de invoering van fotonica door Europese bedrijven".

Fotonica houdt de opwekking, manipulatie en detectie van licht in en is een belangrijke digitale technologie die aan de basis ligt van vele bestaande en opkomende toepassingen. In het komende decennium zal fotonica een belangrijke impact hebben op ons dagelijks leven - door de transformatie van industrieën, de aanpak van kritieke problemen zoals klimaatverandering, en de verbetering van samenlevingen in heel Europa. Enkele van de huidige toepassingen zijn

  • Landbouw (scantechnologie en infraroodbeeldvorming om de voedselproductie en -kwaliteit te controleren, en sensorsystemen voor beplanting en irrigatie);
  • Groene energiebronnen (LED-verlichting en fotovoltaïsche apparaten die worden gebruikt voor elektrische zonnepanelen);
  • Informatie- en communicatietechnologie (optica voor gegevensopslag, transmissie via glasvezelnetwerken en beeldschermen);
  • Biowetenschappen (test- en analyseapparatuur zoals niet-invasieve glucosemonitors en point-of-care en draagbare diagnostica);
  • Medische technologie (lasers voor chirurgie, fotodynamische therapie, slimme chirurgische instrumenten).

Europa is een wereldleider in de ontwikkeling van fotonicatechnologieën, waarbij veel van deze innovatie tot stand komt door onderzoek dat door de Europese Commissie wordt gefinancierd. De nieuwe academie zal Europese werknemers door middel van gestructureerde opleiding en onderwijs toegang geven tot de allernieuwste fotonicatechnologieën en geavanceerde methoden voor de productie van fotonica. Tot dusver zijn 40 opleidingscentra in heel Europa geselecteerd voor financiering, en later dit jaar zullen er nog eens 10 worden aangekondigd. Van cruciaal belang is dat alle regio's van Europa toegang krijgen tot de opleiding, ook die met weinig of geen deskundigheid op het gebied van fotonica, met centra die zo ver van elkaar verwijderd zijn als Ierland, Spanje, Finland en Griekenland.

Er zijn drie soorten opleidingscursussen beschikbaar:

  • Online Training, gericht op nieuwkomers in de fotonicasector, waarbij een halve dag wordt besteed aan een inleiding in de fotonica en een overzicht wordt gegeven van de belangrijkste mogelijkheden van fotonicatechnologieën voor uiteenlopende toepassingen.
  • Demo centra, die eendaagse cursussen op locatie aanbieden met de nadruk op specifieke fotonicatechnologietoepassingen.
  • Experience Centres, die driedaagse of vijfdaagse opleidingscursussen aanbieden met een sterke nadruk op laboratoriumactiviteiten en praktijkgericht werken met behulp van geavanceerde apparatuur en demonstratie-instrumenten voor toepassingen.

Personen die een van de Online Training of een van de Demo of Experience Centre trainingen willen volgen, kunnen de trainingscatalogus doorbladeren via de PhotonHub website en zich inschrijven voor de specifieke cursus die hun interesse heeft.