Innovatieve technologieën maken werk lichter

Om een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen en de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we niet enkel meer mensen aan de slag krijgen, maar ook de huidige werknemers aan de slag houden. Innovatieve technologieën, zoals exoskeletten, augmented reality, virtual reality en cobots, kunnen een belangrijke rol spelen in het werkbaar maken én houden van jobs. Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns lanceerde daarom de proeftuin “Technologie voor Werkbaar Werk.” In het Open Atelier in Pelt worden vandaag de eerste resultaten van het project gedemonstreerd.

Het hebben van een werkbare job is een belangrijk factor om mensen duurzaam aan de slag te houden of krijgen. Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns wordt daarom geïnvesteerd in innovatieve technologieën om werknemers en bedrijven hierin meer en beter te ondersteunen. Binnen de proeftuin ‘Technologie voor werkbaar werk’ wordt state-of-the-art innovatieve technologie ingezet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder de maken. Het gaat onder andere over digitale werkinstructies, exoskeletten, virtual reality en augmented reality. Dit soort technologieën bieden daarnaast ook kansen aan mensen die om fysieke of mentale redenen een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt (terug) naar de arbeidsmarkt toe te leiden.

Drempels overwinnen

De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector om aan de slag te blijven, zijn immers een hoge werkdruk, fysieke belasting en ééntonigheid van werk, zo blijkt uit onderzoek van het HIVA-Onderzoeksinstituut (KU Leuven) dat in het kader van deze proeftuin werd uitgevoerd. De eerste resultaten van het project werden vandaag gepresenteerd en gedemonstreerd bij het leerwerkbedrijf ‘Open Atelier’ in Pelt.

Exoskeletten vervangen overalls

De industrie 4.0-proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’, werd in 2022 op initiatief van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns door VLAIO gelanceerd.

In deze proeftuin slaan we, samen met onze core labo's UHasselt (EDM) en VUB (R&MM) de handen in elkaar met:

Met succes: het voorbije jaar werkten we samen technologie-demo’s uit die leidden tot ondersteuningsmiddelen voor de mentale, fysieke en organisatorische noden van specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.

Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns

Het is belangrijk dat iedereen veilig en gezond aan de slag kan gaan én blijven. Werkbaar werk is daarom voor mij cruciaal.

Jo Brouns

Vlaams minister van Werk en Innovatie

Investering van 2,4 miljoen euro

Het voorbije jaar namen al 144 bedrijven deel aan acties van de proeftuin. Het is de ambitie van minister Brouns en de projectpartners om tegen eind 2024 ongeveer 800 bedrijven te hebben bereikt met de technologieën en verdere acties van het project. Er wordt over een periode van 3 jaar 2,4 miljoen euro geïnvesteerd via VLAIO.

‘Het is belangrijk dat iedereen veilig en gezond aan de slag kan gaan én blijven. Werkbaar werk is daarom voor mij cruciaal, het is ook één van de vier pijlers in het nieuw Vlaams Werkgelegenheidsakkoord”, concludeert Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns. ‘Met deze proeftuin tonen we aan dat ook innovatieve technologieën een oplossing zijn in dit verhaal. Exoskeletten, cobots, virtual reality of digitale werkinstructies kunnen ons vooruit katapulteren om jobs zowel fysiek als mentaal draagbaarder te maken. Innovaties die voor velen nog als verre toekomstmuziek klinken, zijn vandaag vaak al in productie en breed inzetbaar op de werkvloer, dat willen we met dit project illustreren aan de bedrijven.’

Meer weten?

Wil je graag meer informatie over dit project? Neem dan snel contact met ons op.

Linda Corstjens, PR & Communication Manager

Linda Corstjens heeft meer dan 20 jaar ervaring in communicatie & PR in research-, B2B- en B2C-omgevingen. In 2010 startte ze bij Flanders’ Drive als PR & Communicatie Manager om vervolgens, in 2014 bij de geboorte van Flanders Make, door te starten als PR & Communicatie Manager van Flanders Make.

More about