Flanders Make neemt het voortouw in industriële elektrische DC netwerken

Flanders Make neemt het voortouw in industriële elektrische DC netwerken

Wij zijn er trots op te kunnen aankondigen dat we een van de eerste industriële gelijkstroomnetwerken (DC) ter wereld hebben opgezet. Traditioneel gebeurt de distributie van elektriciteit in fabrieken via wisselstroomnetwerken (AC) met standaardtopologieën en in de handel verkrijgbare componenten. Door de ontwikkeling van vermogenselektronica, energieopslag en hernieuwbare energie is er echter een bijkomende optie om elektriciteit te distribueren bij gekomen: met behulp van gelijkstroom in plaats van wisselstroom.

Het gebruik van gelijkstroom is al gebruikelijk in datacenters (voor lagere spanningen). Het is ook voorgesteld voor residentieel gebruik (voor lagere vermogens en betrouwbaarheid). Maar het gebruik van gelijkstroomdistributie in de industrie is nog nieuw. Samen met verschillende toonaangevende industriële partners en de KU Leuven/EnergyVille hebben we een van 's werelds eerste functionele industriële DC-netwerken gecreëerd.

Voordelen van DC netwerken

De overstap naar DC netwerken biedt enkele voordelen:

  • Grotere algemene efficiëntie door minder stappen in de energieomzetting;
  • Gemakkelijkere integratie van hernieuwbare energiebronnen en opslagsystemen;
  • Verminderde harmonische vervorming;
  • Verbeterde stabiliteit;
  • Grotere betrouwbaarheid;
  • Betere afhandeling van bidirectionele (regeneratieve) energiestromen.

Samen met onze partners zijn we momenteel nog bezig met het kwantificeren van deze voordelen. Hiervoor hebben we een prototype ontworpen en ontwikkeld dat enkel gebruik maakt van standaard, in de handel verkrijgbare, componenten. Om de toepasbaarheid op de industrie te garanderen, hebben de industriële partners in het project de selectie van de componenten gestuurd, waaronder uit de handel verkrijgbare industriële aandrijvingen van vijf gangbare merken. Het prototype omvat een assemblage van elektrische bronnen, industriële belastingen en intermediaire distributie alsmede veiligheidsvoorzieningen als middel om zo een experimenteervriendelijke omgeving van industriële kwaliteit te simuleren.

Slimme netwerken vs. gelijkstroomnetwerken

Een DC-netwerk is ook een gangbare topologie in slimme netwerken. Waar (DC) slimme netwerken inzicht willen geven in het elektrisch verbruik om dit te nivelleren en uiteindelijk te verlagen, gaan industriële DC netwerken een stap verder. De verbetering van betrouwbaarheid, verliezen en stroomkwaliteit staan hoger op de agenda. Deze verschuiving in prioriteiten geeft industriële gelijkstroomnetten een extra uitdaging om te overwinnen. Het energiebeheersysteem (EMS) zal hier rekening mee moeten houden om een algemeen betere prestatie van het DC-net mogelijk te maken. Het EMS kan dit bereiken door het manipuleren van het opgeslagen/onttrokken vermogen, het wijzigen van de topologie van het net en het beïnvloeden van de regeling van de AC-koppeling. Onze laboratoriumopstelling omvat ook een dergelijk EMS voor testen en evaluatie.

Flanders Make als belangrijke speler in de industriële elektriciteitsnetwerken

Met de realisatie van dit prototype treedt Flanders Make toe tot een selecte club van wereldspelers met een operationeel gelijkstroomnet. Voor zover wij weten, is deze opstelling één van de slechts twee DC-netwerken wereldwijd gericht op de industrie en het enige dat gebruik maakt van off-the-shelve componenten (d.w.z. niet-aangepast). Dit positioneert Flanders Make als een belangrijke speler in duurzaamheid, energie-efficiëntie en innovatie met betrekking tot industrieel elektriciteitsverbruik. Met ons prototype DC-net zullen we ons onderzoek valideren, de kosten en baten van DC-netten kwantificeren en, wat nog belangrijker is, het zal ons voorzien van praktische kennis en ervaring om de uitdagingen aan te gaan waar de industrie vandaag voor staat.

Overzicht van DC netwerken

Contacteer ons

Wil je meer informatie over industriële DC netwerken? Neem dan contact met ons op.

More about