Defectvrij 3D printen van metaal

Kwaliteitscontrole bij 3D printen van metaal
Additive manufacturing van metaal (of 3D-printen van metaal) is een veelbelovende techniek in productieomgevingen. Toch worstelen veel bedrijven met de kwaliteitscontrole. Hoogwaardige producten zoals turbineschoepen, rotors, functionele onderdelen voor de luchtvaart, enz. hebben een dichte metaalstructuur. Voor deze toepassingen eisen klanten consistente en gecertificeerde kwaliteitsniveaus. Onderdelen van mindere kwaliteit bevatten vaak porositeiten en andere stollingsdefecten. Deze worden veroorzaakt door suboptimale procesomstandigheden, bijvoorbeeld wanneer nieuwe onderdelen voor het eerst worden geproduceerd, of wanneer in een serieproductie de procesomstandigheden afwijken om wat voor reden dan ook. Om defecten op te sporen, aan kwaliteitsnormen te voldoen en certificaten af te leveren, is een monitoringsysteem nodig dat steunt op in-procesgegevens.
Flanders Make is partner van CoE RAISE
Als partner van European Centre of Excellence in Exascale Computing "Research on AI- and Simulation-Based Engineering at Exascale" (CoE RAISE), ontwikkelen we AI technieken voor de detectie van keyhole en lack-of-fusion anomalieën. Deze AI- en HPC-methoden worden verfijnd met een sterke focus op de verwerking van big data in efficiënte workflows. In een eerste fase wordt data gegenereerd door de meltpool tijdens het printen te monitoren met een high-speed camera. Tijdens het printen variëren we snelheid en vermogen om zo het proces te karakteriseren, en om het aantal afwijkingen ten opzichte van de normale werking te verhogen. De vervaardigde stalen analyseren we met micro-CT röntgenscans en fungeren als ground truth voor de training van de deep learning-modellen. In combinatie met het logboek van de printparameters en de beelden van de high-speed camera leidt dit tot een robuust model, dat in staat is afwijkingen op te sporen die zich tijdens het 3D printen voordoen.
Interesse in deze technologie?
Voor dit project zoeken we bedrijven die baat hebben bij de resultaten van de hierboven beschreven use case. Heb je interesse in de uitkomst van dit project? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.