CNHi wint Agritechnica 2022 Silver Medal met geautomatiseerde balenpers

Het New Holland Baler Automation System, dat CNHi ontwikkelde met ondersteuning van Flanders Make en een primeur is in de sector, kan volautomatisch balen produceren. Het combineert automatische zwadgeleiding met automatische besturing en automatische instelling van het baalgewicht, waardoor de productiviteit, de brandstofefficiëntie en het comfort worden gemaximaliseerd bij het persen met de CNHi balenpersen. Die vooruitgang is ook de sector niet ontgaan, waardoor het project nu ook in de prijzen valt.

New Holland Agriculture (een merk van CNHi) kreeg de zilveren medaille voor innovatie toegekend door de onafhankelijke commissie van deskundigen, aangesteld door de DLG German Agricultural Society, voor zijn baanbrekende balenpersautomatiseringssysteem. Deze unieke innovatie zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het balenpersproces, met talrijke voordelen op het vlak van comfort en veiligheid voor de bestuurder, brandstofefficiëntie en balenkwaliteit - en zet een verdere stap in de richting van volledig geautomatiseerde landbouw. Dit was dan ook de perfecte uitdaging waar Flanders Make graag ondersteuning in biedt.

Bekroning voor de samenwerking

Dat het New Holland Baler Automation System nu een prijs ontvangt is natuurlijk een mooie bekroning voor de goede samenwerking tussen CNHi en Flanders Make. Bij CNHi reageren ze dan ook tevreden op het nieuws van deze prijs.

“Sinds meerdere jaren werken we nauw samen met Flanders Make, wat voor ons een kans betekent om een open innovatie ecosysteem uit te bouwen met de Vlaamse universiteiten en kernlabo's gericht op de maakindustrie. Deze samenwerking is een belangrijke uitbreiding van onze interne innovatiecapaciteit met als doel de inzet van innovatieve technologieën op onze producten te versnellen. Deze prijs voor het balenpersautomatiseringsproject op Agritechnica is een duidelijke illustratie van de kracht van deze samenwerking.” aldus Paul Snauwaert, Vice President, Advanced technology and Innovation bij CNH Industrial. 

Perfecte balen zonder menselijke tussenkomst

Het New Holland Baler Automation System is ontworpen om de balenpersproductiviteit en het comfort van de bestuurder te maximaliseren op basis van zwadvolume, plakdikte, machinebelasting en motorbelasting van de tractor. Het leidt de tractor automatisch over het zwad: een betrouwbare Lidar-sensor (light detection and ranging) met IMU (Inertial Measurement Unit) detecteert de positie en de dwarsdoorsnede van het zwad, en het systeem past automatisch de voorwaartse snelheid hierop aan. Het GPS-systeem van de trekker verbetert de nauwkeurigheid van de geleiding nog verder.

De automatische geleiding van de balenpers zorgt voor een gelijkmatige vulling van de perskamer, waarbij altijd de maximaal beschikbare capaciteit wordt gebruikt zonder de limiet te overschrijden. Het resultaat is een hogere productiviteit met meer balen per dag en een grotere duurzaamheid van de balenpers. Door de verwerkingscapaciteit van de balenpers te maximaliseren, vermindert het Baler Automation System ook het brandstofverbruik van de trekker, wat resulteert in lagere productiekosten per baal.

Een geavanceerde functie stelt de bestuurder in staat het gewenste baalgewicht in te stellen, waarna het systeem het gewicht van de balen onderweg voorspelt en zich voortdurend aanpast volgens een algoritme. Het resultaat is een consistent baalgewicht, een perfecte baalvorm en een hoge kwaliteit, zelfs bij wisselende gewas- en opbrengstomstandigheden - en dat alles zonder tussenkomst van de operator.

De operator profiteert van het comfort en de veiligheid van handenvrij persen. Het systeem voorkomt overbelasting, zodat hij de balenpers niet handmatig hoeft te deblokkeren. Hij hoeft ook niet voortdurend de kwaliteit en kwantiteit van het zwad te evalueren en de nodige aanpassingen uit te voeren om overbelasting en verstoppingen te voorkomen, aangezien het balenpersautomatiseringssysteem daarvoor zorgt.

Samenwerken?

Wil je ook samenwerken om zo je producten naar een hoger niveau te brengen? Contacteer ons.

More about