Flanders Make ondersteunt bedrijven met onderzoek en innovatie om succesvol te zijn

Innovatie is key

Bedrijven die succesvol willen zijn zetten best stevig in op innovatie. Innoveren is zoals een marathon lopen: het vergt fitheid, voorbereiding en een goed gedoseerde inspanning tot de finishlijn bereikt is.

Innovatief zijn is ook een ingesteldheid. Je bent er nooit echt mee klaar en elke stap die je zet schept ook weer nieuwe mogelijkheden. Innovatieleiders zijn, in tegenstelling tot vroeger, niet alleen grote bedrijven. Kleine bedrijven hebben vaak het voordeel dat ze heel wendbaar zijn en met een grote focus snel stappen kunnen zetten.

De uitdagingen zijn zowel voor de innovatieleiders als de -volgers groot: de industrie 4.0 transformatie loopt nog, iedereen weet ondertussen dat de transitie naar een duurzame industrie een topprioriteit is. Daarnaast is de war for talent ook nog steeds bezig en strijden bedrijven om talent binnen te halen en te houden.

Samenwerken is de oplossing

Samenwerken is de sleutel tot succes om hier een antwoord op te bieden. Samenwerkingen tussen verschillende bedrijven onderling en met kennisinstellingen zoals Flanders Make dat bedrijven ondersteunt bij hun product- en productie-innovaties.

Onze 800 onderzoekers vormen samen met een 200-tal bedrijven een ecosysteem. Hierin werken we samen aan onderzoek dat leidt tot concrete oplossingen bij de bedrijven. De Vlaamse overheid ondersteunt daarbij financieel en zet bijvoorbeeld ook proeftuinen op om nieuwe technologieën tot bij de bedrijven te brengen.

Hoe samenwerken met Flanders Make?

Bedrijven kunnen op een vrijblijvende manier samenwerken met Flanders Make of ervoor kiezen om lid te worden. Met een basislidmaatschap kan je als bedrijf aan een voordeeltarief deelnemen aan onze evenementen. Hier delen we kennis en expertise uit ons onderzoek  en kom je in contact met andere bedrijven met vergelijkbare interesses.

Voor bedrijven die structureel met ons willen samenwerken of zelfs mee de koers van ons onderzoek willen bepalen zijn meerdere vormen van lidmaatschap beschikbaar.

Wat doen we concreet?

We ondersteunen bedrijven met ambitieuze innovatietrajecten in hun digitale en duurzaamheidstransities. Daarnaast helpen we om hun mechatronische producten te ontwikkelen of te verbeteren en te valideren.

We zetten technologieën zoals AI, AR, VR, cobots, digitale werkinstructies, ontwerpmethodes en digital twins in om betere, slimmere en duurzame producten te ontwikkelen of om assemblage- en productieprocessen te verbeteren.

We bieden bedrijven innovatie op maat en ze kunnen ook deelnemen aan allerlei soorten onderzoek. Hiermee kunnen ze technologische stappen vooruit zetten in hun organisatie.

Op onze website vind je ook uitgebreide informatie over de infrastructuur die we ter beschikking stellen voor het testen en valideren van producten en productie.

Enkele tevreden bedrijven aan het woord

  • VINTIV - Timen Floré, Director, over de samenwerking voor machine upgrading: “Via Flanders Make hebben we steeds toegang tot objectieve kennis en expertise in de technologische evoluties zoals vision, artificiële intelligentie en digitalisering. Het partnership met Flanders Make is voor VINTIV een heel bewuste keuze en is cruciaal in onze constante ontwikkeling als machineontwikkelaar en -bouwer.”
  • CNH Industrial - Paul Snauwaert, VP Advanced technology and Innovation, over de winst van de Agritechnica 2022 Silver Medal met zijn geautomatiseerde balenpers: “De automatische balenpers verhoogt de opbrengst en duurzaamheid. Deze prestigieuze prijs voor onze balenpersautomatisatie toont duidelijk de kracht van de samenwerking met Flanders Make aan.”
  • Rhinox - Leonard Tam, Managing Partner, over adaptieve trainingsondersteuning in virtual reality: “Dit project leidde tot nieuwe functionaliteiten in het Rhinox VR-training framework. Het laat  ons toe om een betere marktpositie in te nemen en om deze functies ook aan nieuwe en bestaande klanten aan te bieden.”
  • VCST - Yannick Meerten, Team Leader R&D, over een innovatie op maat: “De simulatietool neemt de nood aan fysieke tests weg. Tijdrovende fysieke tests behoren dankzij het doordachte simulatiemodel van Flanders Make tot het verleden.”
  • Janssen Pharmaceutica - Isabel Vanlinthout, Senior Manager Supply Chain Strategy, over de  weg naar een digitale farma-industrie: “Dankzij de samenwerking met Flanders Make versterkt de farmaproductie in Beerse haar voortrekkerspositie binnen het globale Johnson & Johnson netwerk op het vlak van automatisatie en innovatie.”
  • VITALO - Anne-Laure Lannoo, R&D-manager, over de optimalisatie van thermovormen: “Door onze technische kennis te combineren met projectgebaseerde ondersteuning van Flanders Make verbeterden we onze ontwerpmethodes aanzienlijk.”
  • Procter & Gamble - Andre Convents, Open Innovatiespecialist, over de optimalisering van bedrijfsbeslissingen via een simulatiemodel voor voorraadbeheer: “Dankzij deze studie in voorraadbeheer kunnen we een kostenimpact van meer dan vijf miljoen dollar per jaar vermijden.”
  • Aminolabs - Bert Aerts, Productiemanager, over een haalbaarheidsstudie rond het inzetten van cobots in hun productieomgeving: “Dankzij deze studie kregen we het vertrouwen om te investeren in cobots.”

 

Nieuwsgierig naar meer getuigenissen?

Download dan zeker onze jaarlijkse activiteitenverslagen. Je vindt er nog meer ervaringen van tevreden Flanders Make klanten terug.

Interesse om samen te werken?

Heb jij interesse om met ons samen te werken? Neem dan zeker contact met ons op. Wie weet schrijven we binnenkort samen ons volgende succesverhaal. 

TWIJFEL JE TOCH NOG OF WIJ WEL DE GESCHIKTE PARTIJ ZIJN OM JE TE HELPEN?

We gaan altijd graag een eerste verkennend gesprek aan, aangezien we geloven in het “no wrong door” principe. In het diverse Vlaamse innovatielandschap werken verschillende organisaties complementair en we leggen indien nodig contact met een andere partij die je het beste kan helpen.

Bedrijven die technologie willen inzetten die al beschikbaar is op de markt verwijzen we bijvoorbeeld graag door naar collectieve centra. Anderen brengen we in contact met het Team Bedrijfstrajecten van VLAIO, dat bedrijven ondersteunt en adviseert om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken, eventueel ook met een duwtje in de rug dankzij subsidies van de Vlaamse overheid.

Op deze manier vinden alle bedrijven hun weg naar oplossingen voor de grote uitdagingen die ze op hun groeipad tegenkomen.

Dirk Torfs, Bijzondere opdrachthouder

Dirk Torfs was CEO van Flanders Make van 2014 tot 2023. Vanaf 1 maart 2023 zet Dirk zich in voor strategische projecten en stakeholder management als bijzondere opdrachthouder van de CEO. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.