Flanders Make event

Coock demodag

Leuven
COOCK demodag

Evenement adres

Gaston Geenslaan 8
3001 Leuven
België

Extra opmerkingen

Gratis event.

Kom naar onze COOCK demonstratie dag...

... en beleef alle innovaties vanuit maar liefst 10 COOCK-projecten vanop de eerste rij. 

Op donderdag 4 mei organiseren we onze eerste COOCK demo dag in onze kantoren in Leuven. COOCK staat voor "Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding", een type onderzoek dat de brug slaat tussen onderzoekers en ondernemingen. Het doel is om de innovatiekracht van KMO's te versterken en hen te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten of processen. Dit door gratis advies, gratis richtlijnen en ondersteuning om eigen projecten te starten in specifieke onderwerpen, begeleiding bij integratie van oplossingen, en dat alles door experts in de verschillende onderwerpen. 

Programma

Tijd Topic
10u00 Welkom & introductie
10u30 Demobezoeken
12u00 Lunch
13u00 Demobezoeken
15u00 Afsluitend dankwoord
15u30 Einde

 

Praktische informatie

Waar: Flanders Make Leuven
Wanneer: Donderdag 4 mei 2023
Tijd: van 10u00 tot 15u30
Prijs: Gratis

Registreer je hier

Deelnemen aan het event is gratis, je dient je enkel te registeren via dit formulier.

Over welke COOCK projecten gaat het?

DWI 4 Manufactduring

Je kunt je operatoren op verschillende manieren ondersteunen tijdens hun werk. Met behulp van digitale werkinstructies kunnen de productieprocessen op een eenvoudige manier geassisteerd worden. Het is bewezen dat digitale werkinstructies de productiesnelheid verhogen, tijdsverlies beperken tot het minimum en de kwaliteit van het productieproces verbeteren.

Op de huidige markt is er een ruim aanbod aan softwaresystemen om digitale werkinstructies op de werkvloer uit te rollen. Uit dit aanbod de keuze maken voor het systeem dat het best bij je productieproces past, kan daarom soms moeilijk zijn.

Tijdens de COOCK demodag zal je verschillende demonstraties te zien krijgen waar digitale werkinstructies geïntegreerd zijn. Deze demonstraties zullen worden getoond in het Make Lab, een mobiele trailer volledig ingericht met de laatste ontwikkelingen die gerealiseerd zijn door Flanders Make. Hier kan je zaken terugvinden zoals collaboratieve robots, projectie-gebaseerde werkinstructies of de DWI converter, een applicatie die ontworpen is om van bepaalde bestandsformaten de informatie te converteren naar digitale werkinstructies. Gedurende de workshop zullen de installaties ter beschikking worden gesteld om zelf uit te proberen en om ervaringen op te doen.

Meer informatie over het project.

CEROS

Met het CEROS Coock-project willen we inspelen op de groeiende vraag bij ondernemingen naar ondersteuning bij het ontwerp en implementatie van flexibele robotsystemen, gebruikmakende van technieken die quasi markt klaar zijn. 

Het doel van het project is enerzijds aan kennisverspreiding doen, en anderzijds ondernemingen op een efficiënte manier ondersteunen naar de adoptie van flexibele robotsystemen doorheen naar de gepaste technologie te leiden die effectief kan ingezet worden in hun productieomgevingen.  

Meer informatie over het project.

Visie in de maakindustrie

Het COOCK-project "Visie in de maakindustrie" wil de mogelijkheden van visiesystemen voor metrologie en detectie in productieomgevingen onder de aandacht brengen. Het doel is de brede toepasbaarheid van visie-technieken aan te tonen om processen zoals kwaliteitscontrole of monitoring te automatiseren. Dit omvat het analyseren en presenteren van computer vision hardware, algoritmen voor metingen (inclusief 3D-gegevens), en AI-detectie.

Meer informatie over het project.

Circular bonding

Binnen dit project onderzoeken we verschillende lijmtechnologieën die "debonding-on-command" mogelijk maken voor semi-structurele toepassingen in de bouw-, machinebouw- en transportsector.  

Bovendien illustreert VITO als projectpartner het circulaire potentieel van elk van deze technologieën, door zowel de milieu- als de bedrijfsimpact van de aangeboden oplossing te analyseren. 

Bent je op zoek naar een afbreekbare oplossing voor je semi-structurele verlijmingsvraag?  Wil je de haalbaarheid van deze technologieën voor jouw toepassing nagaan? Of wil je meer inzicht in de achterliggende business case? 

Kom dan zeker langs op onze COOCK demo dag op 4 mei.

Meer informatie over het project.

Drones in de landbouw

Het OPSdrone-project richt zich op het verlagen van de drempel voor de ontwikkeling van operationele diensten met dronebeelden voor de agrovoedingsindustrie. Deze diensten vereisen minimaal 20 waarnemingen per jaar, wat het gebruik van dronetechnologie rechtvaardigt. Het is noodzakelijk dat de volledige waardeketen - van dronevluchtaanvraag over dronebeeldvorming tot interpretatie voor agrofoodtoepassingen - gebruik maakt van duidelijke afspraken, haalbare best practices en de mogelijkheid tot slimme integratie van B2B-processen. Dit kan worden ondersteund en gerealiseerd met behulp van recente technologische ontwikkelingen, zoals dronevluchten, geautomatiseerde verwerking van dronebeelden, gebruik van cloud processing en gebruik van AI/objectdetectie.

 

Connected manufacturing

Het project Connected Manufacturing heeft tot doel de technologische mogelijkheden om machines en bedrijfsapplicaties te connecteren tastbaar te maken voor bedrijven en hen inzicht te verschaffen in hoe deze te benutten om de transparantie en productiviteit te verhogen.

Met dit project willen we de introductie van deze technologieën bij Vlaamse kmo's uit de maakindustrie versnellen. Hiervoor zullen generiek inzetbare connectiviteitsoplossingen voor bestaande productiesystemen en nieuwe generaties machines ontwikkeld worden. Deze laten toe om een heterogeen machinepark te connecteren met de bestaande softwaresystemen of nieuwe toepassingen, lokaal of in de cloud. 

Meer informatie over het project.

Security and software bill of materials for IoT

De ambitie van het IIoTSBOMproject is om innovatieve cybersecuritytechnologie voor IIoT en het proces om het te gebruiken en verbeteren (Security Bill of Materials) ruimer beschikbaar en beter bekend te maken bij Vlaamse technologiebedrijven actief in IoT en/of cybersecurity. Concreet beogen we met dit project het volgende: 

  • De ontwikkeling van referenctie architecturen, concepten, richtlijnen en toolkits 
  • Organisatie van inspirerende seminaries, webinars en workshops voor het gebruik van CyberSecurity in IIoT en het gebruiken en toepassen van SBOM 
  • De ontwikkeling van end-to-end demonstratoren die a.d.h.v. representatieve use cases om het potentieel aantonen voor de maakbedrijven en integratoren. 

Meer over dit project.

Condition monitoring

Productieketens van bedrijven hebben voortdurend te maken met slijtage van onderdelen, om dure correctieve stops zo veel mogelijk te vermijden, voeren veel bedrijven regelmatig handmatige inspecties uit. Een betere oplossing is vaak de onderdelen continu en geautomatiseerd te monitoren. 

We doen al jaren intensief onderzoek op het gebied van conditie-gebaseerd onderhoud: we hebben verschillende software toolboxes ontwikkeld voor de detectie van defecten en testopstellingen waarmee we hard- en software voor conditie-gebaseerd onderhoud kunnen testen. 

Met dit project willen we inspelen op de groeiende vraag bij bedrijven naar ondersteuning bij het realiseren van predictief onderhoud gebaseerd op het continu monitoren van de “conditie” van geselecteerde machine-onderdelen. 

Meer informatie over dit project.

Artificially intelligent autonomous drones

Er zijn talloze commerciële dronetoepassingen, maar wereldwijd zijn er twee grote obstakels:

  1. Beperkende drone-wetgeving; en
  2. Het gebrek aan technologie om een drone veilig en autonoom (d.w.z. zonder piloot) te laten vliegen.  

Terwijl de wetgeving langzaam een inhaalslag maakt om vluchten zonder operator mogelijk te maken, kunnen dankzij technologische verbeteringen steeds meer complexe taken autonoom worden uitgevoerd, waardoor de kosten van de piloot wegvallen en steeds meer gevallen economisch interessant worden. Er is meer niet-menselijke 'intelligentie' nodig om autonoom een pad te plannen, de camera en het pad 'on-the-fly' aan te passen, videobeelden te verwerken en intelligentere gegevens naar de gebruiker door te sturen...dit alles wordt nu mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI). 

Voor bedrijven is het echter niet vanzelfsprekend om gebruik te maken van de kansen die de opkomende (r)evolutie van kunstmatig intelligente autonome drones biedt. De inzet ervan brengt uitdagingen met zich mee. Autonome vluchten met drones vereisen expertise in autonome lokalisatie, navigatie en detectie en vermijding van onvoorziene obstakels. Als tussenstap naar de autonoom vliegende drone is er een groeiende vraag naar meer autonome werkfuncties tijdens de dronevlucht en een intelligentere en automatischere nabewerking van vastgelegde informatie na de dronevlucht. 

Veel van de nodige drone- en AI-technologie is al ontwikkeld door Flanders Make voor haar indoor drone, autonome AGV en beeldverwerking, en behoeft slechts een kleine vertaalslag naar bedrijven. Deze zijn zich hier echter nog onvoldoende van bewust. Bovendien stellen bedrijven zich bij de introductie van een nieuwe technologie vragen als: Wat biedt het precies als voordeel? Hoe vermijdt men te investeren in de verkeerde technologie? Kan het worden aangekocht of moet een deel nog in eigen huis worden ontwikkeld?

Meer over dit project.

Smart vision

Het Smart Vision-project heeft tot doel de productiviteit en de kwaliteit van de logistieke operaties in bedrijven te verhogen en zo hun kosten te verlagen, maar ook hen te wapenen in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Om dit te bereiken zullen de door de doelgroep aangegeven logistieke toepassingsgebieden worden bestudeerd. Daarnaast zullen effectieve toepassingsgebieden in andere sectoren worden onderzocht om te zoeken naar mogelijke nieuwe logistieke toepassingen die inspelen op operationele uitdagingen in bedrijven.

Leuven