De toekomst van composieten: biogebaseerde lijmen voor een circulaire economie
Composietmaterialen staan bekend om hun lichte gewicht en hoge sterkte. Ze dragen bij aan Europese milieudoelstellingen door te helpen het brandstofverbruik en de koolstofuitstoot te verminderen. Aan de andere kant genereren composieten veel afval, waarvan momenteel slechts ongeveer 15% recyclebaar is in de EU. Er is behoefte om de levensduur van composieten te verlengen door innovatieve reparatie- en hergebruikstrategieën.
Traditionele reparatiemethoden voor composieten zijn meestal gebaseerd op conventionele lijmen, waarvan de meeste afkomstig zijn van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen. Eenmaal aangebracht maken deze lijmen het moeilijk om de materialen te verwijderen, repareren, hergebruiken en recyclen. Dit bespaart niet alleen grondstoffen, maar belemmert ook de duurzaamheidsinspanningen van de industrie...
Hoog tijd om op zoek te gaan naar duurzame lijmoplossingen die het mogelijk maken om composietmaterialen en componenten aan het einde van hun levenscyclus eenvoudig te scheiden!
Werkt uw bedrijf met composieten?
In deze blog stellen we het BiDebA Project (BioBased Debondable Adhesives) voor. We leiden momenteel dit baanbrekende initiatief binnen het Interreg Noord-West Europa kader.
Met meerdere partners in dit project brengen we een samenwerking tot stand tussen de academische wereld, de industrie en onderzoeksinstituten om het innovatieproces en de marktacceptatie te versnellen:
Duurzaam gebruik van composieten...
We gaan op zoek naar lijmen op basis van hernieuwbare grondstoffen die zo ontworpen zijn dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Op deze manier willen we de levenscyclus van composietproducten verbeteren door het gemakkelijk te maken om onderdelen te scheiden en te recyclen.
Deze aanpak maakt het niet alleen gemakkelijker om composieten te hergebruiken en te recyclen, maar vermindert ook aanzienlijk het afval en de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen.
...op maat van de industrie
In dit project werken we samen met industriële partners uit de transportsector: een sector die een van de grootste verbruikers van composietmaterialen is. Hierdoor kunnen we de toepasbaarheid van onze onderzoeksresultaten direct testen. GMI AERO is een innovatieve speler in de composiet reparatiemarkt. Ze hebben een breed scala aan reparatieapparatuur en producten die ze leveren aan 's werelds grootste vliegtuigfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen. ACRATS staat voor Advanced Composite Repair And Training Service. Ze bieden eersteklas diensten aan luchtvaartprofessionals.
Met BiDebA zullen we onze nieuwe lijmen integreren in bestaande testopstellingen voor debonding en reparatie om hun effectiviteit te valideren in realistische scenario's in de echte wereld. Deze samenwerking zorgt ervoor dat onze innovaties gebaseerd zijn op echte industriële behoeften en naadloos geïntegreerd kunnen worden in bestaande productieprocessen.
Binnenkort
We willen onze onderzoeksresultaten zo snel mogelijk delen met de industrie om de toepassingen en voordelen van deze innovatieve lijmen te demonstreren. Alle sectoren zijn welkom om onze twee workshops bij te wonen, waar we de nieuwe biogebaseerde samenstelling van de nieuwe lijmen zullen uitleggen en de verwijderbaarheid van de lijmen zullen demonstreren. Tijdens ons slotevenement demonstreren we de reparatie van een niet-structurele composietstructuur met onze biogebaseerde lijmen.