Al meer dan 20 jaar ondersteunt Achilles Design bedrijven bij het ontwikkelen van innovatieve en doordachte producten en systemen. Omdat digitale technologie alomtegenwoordig is, heeft een groot deel van de producten en systemen die ze ontwerpen, vandaag een digitale dimensie.

Lukas Van Campenhout, projectleider bij Achilles Design, legt uit hoe ze de gebruikservaring naar een hoger niveau tillen: “De interface met nieuwe producten en systemen die we ontwikkelen, de manier waarop we ermee omgaan, is zowel fysiek als digitaal van aard. De ontwerpdiscipline die zich toespitst op hybride interfaces heet design voor interactie, en Achilles Design wil hierin een unieke expertise uitbouwen. Dankzij onze samenwerking met Flanders Make kunnen we deze ambitie realiseren.”

HOE WERKEN MENSEN EN ROBOTS IN DE TOEKOMST SAMEN?

Samen met Flanders Make, Kuka en Audi bestudeerde Achilles Design de interactie tussen operatoren en cobots (collaboratieve robots) in een productie-omgeving. Nieuwe, digitale technologieën zoals augmented en virtual reality, werden daarbij aangewend om die interface vorm te geven.

Er werd een demonstrator ontwikkeld waarin een cobot een meting voor kwaliteitscontrole uitvoert op een object. De resultaten van de meting worden in real-time gevisualiseerd en op het object zelf geprojecteerd, wat de taak voor de operator intuïtiever en makkelijker maakt.

De software die voor dit project ontwikkeld werd, wordt nu verder geoptimaliseerd om de flexibiliteit van robottechnologie te vergroten. Robots en cobots kunnen zo sneller en eenvoudiger geherprogrammeerd worden, waardoor ze breder ingang vinden in de Vlaamse bedrijven.

RESULTATEN

Naast een vruchtbare samenwerking met de consortium partners, leverde dit project voor Achilles Design twee heel concrete resultaten op. Enerzijds startten ze een nieuw competence center voor digital design. Dit competence center richt zich specifiek op hybride producten en systemen, en is snel groeiend.

Daarnaast werd een eigen onderzoeksgroep in het leven geroepen, Ground Eight. Bij Ground Eight doen professionele ontwerpers exploratief onderzoek naar interactie met hybride producten en systemen.

Achilles Design - succesverhaal Flanders Make

Wil je graag samenwerken?

Ben je op zoek naar een onderzoekspartner? Laat het ons weten.