Samenwerking tussen mens en robot
We combineren technische expertise vanuit robotica en artificiële intelligentie met sociologie en menswetenschappen om de productiviteit te verbeteren en de cognitieve en fysieke stress bij fabrieksarbeiders te verlagen.
Wat bieden we aan?
Uitdagingen
Het gebruik van collaboratieve werkcellen, waarbij robots zij aan zij werken met hun (menselijke) operatoren, is een van de manieren om serieproductie van (complexe) producten op maat mogelijk te maken. Deze technologie is zeer geschikt wanneer het menselijke aanpassingsvermogen essentieel is in een aantal cruciale onderdelen van het productieproces. Dit soort samenwerking brengt echter een aantal uitdagingen met zich mee, zoals:
- de communicatie tussen operator en robot;
- een taakspecifieke robotprogrammering;
- het ontwerp van de lay-out van ergonomische collaboratieve werkcellen;
- het vinden van een goed evenwicht tussen productiviteit en veiligheid.
Oplossingen
Door het aanbieden van proof-of-concept demonstratietoestellen stellen we u in staat om de haalbaarheid te meten, de kosten-/batenanalyse te valideren en de aanvaarding van de technologie af te toetsen. Hiervoor bouwen we verder op een uitgebreid gamma van cobots ter ondersteuning van state-of-the-art technologische ontwikkelingen en high-TRL-validatie:
- Methoden en algoritmen voor een dynamische taakverdeling op basis van een taakontleding vanuit CAD en met een optimale verdeling van de assemblage-subtaken tussen mens en cobot.
- Methoden voor een eenvoudige, snelle, op vaardigheden gebaseerde en intuïtieve robotprogrammering
- Op beperkingen gebaseerde robotprogrammering voor complexe robottaken
- Besturing van robots met AI-algoritmen voor flexibiliteit en leermogelijkheden
- Architecturen voor flexibele multi-variabele grijpers
- Virtuele validatie van cobot-werkcellen
Naast de functionaliteit kunnen we ook fysieke en mentale vermoeidheid in industriële omgevingen testen, zoals ergonomie, cognitieve belasting & stress, enz. Daarnaast bieden we exoskeletten aan om operatoren fysiek te ondersteunen in situaties waar de ergonomie niet verbeterd kan worden door het ontwerp van de werkcel of de integratie van cobots. U kunt deze exoskeletten testen in een specifieke use case, zowel op het vlak van ergonomie als op het vlak van technologie-aanvaarding.
Onze unieke software & hardware
Wij maken in dit proces gebruik van verschillende unieke software- en hardwaretools:
- Op maat ontwikkelde software:
- eTaSL: onze op maat ontwikkelde taakspecificatietaal voor de reactieve besturing van robotsystemen
- Web-based omgeving voor programmering op basis van vaardigheden
- Robotvaardigheden voor programmering door demonstratie
- Implementatie van virtuele wereld
- Native robotbesturingssystemen (Universele Robotics, Kuka, ABB, Staubli, Fanuc, ...)
- Generiek, op vaardigheden gebaseerd controlekader op basis van ROS, DDS
- AI-gebaseerd controlekader
- Bewegingsplanning: convergerende IT: Automappps
- Cobots, robots, AGV’s, exoskeletten van verschillende aanbieders
Getuigenis uit de praktijk
Verbetering van het lijmproces op een Audi-autodeur.
Probleem
Audi wilde de snelheid en nauwkeurigheid van de kwaliteitscontrole van een verlijmingsproces op haar autodeuren verbeteren. Het proces werd handmatig uitgevoerd en de operator kon slechts op enkele punten controleren. De kwaliteit van de controle was dus suboptimaal, wat betekende dat een deur regelmatig destructief moest worden onderzocht om de kwaliteit van het verlijmingsproces te kunnen garanderen.
Oplossing
Er wordt een cobot boven de deur geplaatst. De robotgrijper heeft een ingebouwde sensor die de kwaliteit van de lijm kan garanderen. Een operator toont de cobot waar de deur zich bevindt en vervolgens kan de cobot automatisch de deurcontouren volgen en de kwaliteit van het verlijmingsproces verifiëren.
Toegevoegde waarde voor de klant
De oplossing (gerealiseerd in een ICON-project) zorgt ervoor dat het verlijmingsproces nu met een cobot over de hele omtrek van de deur bewaakt kan worden. Het proces is sneller, nauwkeuriger en ergonomisch beter voor operatoren. Deze oplossing bespaart het bedrijf +/- 5000 €/week, vermindert de CO2-uitstoot en resulteert in een onmiddellijke kwaliteitscontrole.