Overbrenging van productvariabiliteit naar assemblagelijnen

Deadline

Overbrenging van productvariabiliteit naar assemblagelijnen

Challenge

Sinds een aantal jaar zien we een grote evolutie naar massamaatwerk. Dit leidt tot productfamilies die een groot aantal productvarianten bevatten. Deze toename van productvarianten verhoogt ook de complexiteit van het assemblageproces. Aangezien de verschillende productvarianten op dezelfde montagelijnen door dezelfde operatoren gemaakt worden, zijn snelle en eenvoudige aanpassingen van werkinstructies en een snelle en eenvoudige herprogrammering van machines en robots nodig.

Projectdoelstellingen

Het doel van dit project is het verhogen van de efficiëntie bij het assembleren van varianten van een productfamilie op basis van een CVM-methodologie. Deze methodologie zal:

  • de variabiliteit van de producten en de assemblage-artefacten beheren;
  • automatisch assemblage-artefacten afleiden;
  • de product- en assemblage-informatie consistent houden.

Centraal in deze methode staat het Centraal Variabiliteitsmodel van de productfamilie. Dit CVM bevat informatie over de productvarianten en de bijbehorende assemblage en wordt gekoppeld aan softwarepakketten voor het ontwerpen van het product en het genereren van werkinstructies en controlealgoritmen. Het doel is dat wanneer de te produceren productvariant wordt geselecteerd, de informatie in het CVM en de koppelingen met de softwarepakketten gebruikt worden om automatisch de assemblage-artefacten af te leiden. De koppelingen met de softwarepakketten zullen ook gebruikt worden om inconsistente informatie in de verschillende pakketten te vermijden.

De resultaten van dit project zullen gunstig zijn voor softwareleveranciers en bedrijven met een grote productvariëteit en eigen assemblagelijnen omdat zij hierdoor hun efficiëntie kunnen verhogen.

Interesse?

CVM4Assembly_ICON is een Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek (ICON). We zijn op zoek naar bedrijven die zich bij de gebruikersgroep willen aansluiten en met ons willen werken aan de valorisatie van het project.

Interesse? Gelieve onderstaand formulier in te vullen en we contacteren u zo snel mogelijk: