Digitale werkinstructies helpen operatoren bij het werken op maat

Digitale werkinstructies helpen operatoren bij het werken op maat

Door de verschuiving richting massacustomisatie, hebben bedrijven nood aan digitale werkinstructies die hun operatoren ondersteunen bij het werken op maat. Onderzoekscentrum Flanders Make legt in een webinar uit hoe je zulke digitale werkinstructies best opstelt en hoe dit proces geautomatiseerd kan worden.

Terwijl massaproductie vroeger de norm was, ligt de nadruk in de industrie meer en meer op massacustomisatie, met kleine series van producten die aangepast zijn aan specifieke eisen van de klant. Daardoor moeten operatoren steeds minder repetitieve taken uitvoeren en zich flexibeler opstellen. Dat maakt hun werk een stuk complexer.

Bedrijven hebben daardoor nood aan digitale werkinstructies die snel aangemaakt, aangepast en gemakkelijk geconsulteerd kunnen worden. “Een plastic mapje met enkele papieren is bijlange niet meer voldoende”, stelt Sonia Vanderlinden, die bij Flanders Make de cluster ‘Flexible Assembly’ leidt.

Tijdens een webinar op 19 mei 2020, genaamd ‘How to automate the creation of digital work instructions’, zal het onderzoekscentrum samen met een aantal bedrijven toelichten welke innovatieve methodes er voor handen zijn om het aanmaken en onderhouden van werkinstructies te vereenvoudigen en hoe die methodes optimaal ingezet kunnen worden.

Voorkomen technostress

Flanders Make heeft niet alleen de knowhow in huis om dergelijke instructiemethodes te ontwikkelen, maar ook om ze op een geautomatiseerde manier up to date te houden. “We passen de aanwijzingen ook aan naargelang het ervaringsniveau van operatoren, want een starter heeft andere informatie nodig dan iemand met vele jaren op teller”, zegt Vanderlinden. “We zorgen ook dat operatoren altijd de touwtjes in handen houden, om technostress te voorkomen, en houden bij de ontwikkeling van instructies rekening met hun feedback.”

Met de cluster ‘Flexible Assembly’ richt Flanders Make zich in de eerste plaats op assemblagebedrijven, maar de inzichten rond digitale werkinstructies kunnen voor zowat alle sectoren in de industrie van onschatbare waarde zijn.

Werknemers breder inzetbaar

De digitale werkinstructies kunnen de performantie van operatoren omhoog stuwen, maar zorgen er ook voor dat nieuwe werkkrachten sneller hun job onder de knie hebben. Bovendien maken ze het mogelijk om laaggeschoolde werknemers breder in te zetten, zodat je als bedrijf medewerkers met een ander profiel op complexere taken kunt inzetten.
“We merken trouwens dat mensen in alle leeftijdscategorieën de digitale aanwijzingen goed oppikken”, zegt Vanderlinden. “Soms is er wel wat koudwatervrees, maar die wordt in het algemeen snel overwonnen.”

Herbekijk de webinar

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over digitale werkinstructies en de mogelijkheden voor je bedrijf? Contacteer ons.

Sonia Vanderlinden, Business Development Manager

Sonia Vanderlinden behaalde haar MSc industriële wetenschap in de werktuigbouwkunde in 1989 aan de KIHL (huidige KU Leuven). Na een carrière van meer dan 25 jaar in operationeel en kwaliteitsmanagement bij zowel multinationals als KMO's, is ze momenteel Business Development Manager binnen Flanders Make.